07-11-2014

PROGRAMMA

mei
6
za
Lenkens Wijn | Themaproeverij Wijn & Asperges
mei 6 @ 16:00

Lenkens Wijn | Themaproeverij Wijn & Asperges

Proeven, beleven en vooral genieten! Daar gaat het om bij een wijnproeverij van Lenkens Wijn. Gezellig samen met familie, vrienden of collega’s in het Proeflokaal van de Thiemeloods. In ongeveer twee uur tijd wordt je op een informele manier meegenomen op een heerlijke ontdekkingstocht.

Geniet op 06 mei van Themaproeverij Wijn & Asperges bij Lenkens Wijn! Reserveer hier!

mei
7
zo
Thiemeloods LIVE | Jerry Leger
mei 7 @ 15:00 – 16:45

 

Singer-songwriter Jerry Leger, groeide op in East End in Toronto. Van jongs af aan werd hij omringd door muziek. Zijn grootvader bracht hem in contact met Hank Williams. Leger was geïntrigeerd door de manier waarop Williams in zijn songs verhalen vertelden en mysterieuze beelden opriepen. Andere invloeden waren onder meer John Lennon, Bob Dylan, Lightnin’ Hopkins en Leonard Cohen.

In 2005 maakte de negentienjarige Leger zijn eerste onafhankelijk uitgebrachte album. Sindsdien heeft de productieve singer-songwriter tien albums opgenomen onder zijn eigen naam, waarvan de laatste vier zijn uitgebracht via het Cowboy Junkies label.

Jerry’s album Nothing Pressing werd in maart 2022 uitgebracht en kreeg positieve kritieken in muziekbladen als Uncut en Rolling Stone. Zijn suggestieve teksten gaan gepaard met prachtig uitgewerkte melodieën, soulvolle zang en de energie van een volwassen songwriter, die goed in zijn vel zit en met elke release groeit als artiest. Leger en zijn band ondersteunden het album met een succesvolle Europese en Britse tournee, voordat ze terugkeerden naar Toronto en een bomvolle show in het Paradise Theatre gaven. Dit optreden werd vastgelegd op band en film, wat resulteerde in de EP Live From Paradise die begin 2023 werd uitgebracht.

Thiemeloods LIVE | Jerry Leger | zondag 07 mei 2023 | 15.00u -16.45u | €9,-

mei
14
zo
Thiemeloods LIVE | Muziektheater ‘De Zomer In Mij’
mei 14 @ 15:00 – 16:45

De Zomer In Mij is een modern sprookje dat vertelt over eenzaamheid, immigratie, verschillende botsende culturen en vervreemding. De mens heeft het universele verlangen ergens bij te horen. Maar waarom is dat niet zo makkelijk en zijn veel mensen zo eenzaam?

De Argentijns-Nederlandse actrice Paula Juan Lima heeft een zinnenprikkelende muzikale theatervoorstelling gemaakt samen met muzikanten Guillermo Celano en Iman Spaargaren. De tekst is van prijswinnend Argentijns tekstschrijver Fabian Diaz en de regie en tekstbewerking is in handen van Abdel Daoudi.

‘Als je een plaats verlaat, blijft een deel van jou daar achter. Je gaat dan op twee plekken wonen, in twee landen, in twee tegengestelde seizoenen. Iets in jou is verdeeld. Het is alsof je een geest hebt achtergelaten; iets dat vastgebonden is gebleven op de plek die je hebt achtergelaten. Of: alsof jij de geest bent op de plek waar jij nu woont.’ Paula, de hoofdpersoon van De Zomer In Mij, woont bijna 12.000 kilometer van haar geboorteplaats. Soms wordt die afstand overbrugd met een simpel telefoontje naar haar moeder. Soms is die afstand letterlijk een zee die niet kan worden overgestoken.

De Zomer In Mij: een poëtische poging om het ongrijpbare te benoemen van wat het is om buitenlander te zijn. Van wat het is en hoe het voelt om een taal te spreken en in een land te wonen dat niet van jou is.

Zondag 14 mei 2023 | 15.00u | Thiemeloods LIVE | De Zomer In Mij | Muziektheater | €9,-

mei
18
do
Thiemeloods LIVE | Shamzon – ‘Arabian Nights’
mei 18 @ 20:30 – 22:15

 

De naam Shamzon is een samenstelling van de twee woorden ‘Sham (de historische regio in Syrië) en ‘zon’ (hoop). Toepasselijk, want Shamzon maakt muziek vanuit de Arabische traditie: sprankelend en hypnotiserend met zeer dansbare westerse tinten, vol van dabke en arab- grooves, kreten vol emotie en prachtige klanken van de traditionele ud.
Shamzon verbindt niet alleen de Oosterse & Westerse muziek, maar ook iedereen op de dansvloer!

Met: Saad Sham, (zanger en mc), Abdul Rahim Al-Saleh (toetsen), Khaled Ayuob (ud) en Maarten Bevers (basgitaar)

Shamzon – ‘Arabian Nights’ | do 18 mei 2023 | 20.30u | Thiemeloods LIVE | €9,-

mei
21
zo
Thiemeloods LIVE | Certain Animals
mei 21 @ 15:00 – 16:45

Verrassend, energiek, vol intieme momenten en explosieve uitbarstingen. Met hun eigenzinnig, meerstemmig, melodieus rock geluid heeft Certain Animals een stevige live-reputatie opgebouwd op festivals als Oerol, Zwarte Cross, Bevrijdingsfestival, Mañana Mañana en Big Rivers. Music Maker schrijft lovend: ‘Eigen (ongetwijfeld jarenlang en voortdurend) onderzoek naar The Beatles, The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young laat sporen na, maar Certain Animals gaan met hun intelligent opgebouwde composities en steevast meerstemmig gezongen werk vooral hun eigen weg.’ Mis niet in Nijmegen op 23 mei in de Thiemeloods!

Met: Thijs van Leeuwen (zang & gitaar), Niels-Jan van Dijk (zang & bas), Kees Braam (zang & drums) en Quint Vullings (toetsen)

Zondag 21 mei 2023 | 15:00u | Thiemeloods LIVE | Certain Animals | €12,50

Land van Taal & Waal | Joris Linssen – Farbod Mogghadan
mei 21 @ 16:00 – 18:00

Land van Taal & Waal is de maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in de Nijmeegse Thiemeloods. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk. Uw gastheren zijn schrijver en journalist Marcel Rözer en Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof.

In deze editie Land van Taal & Waal: Joris Linssen & Farbod Mogghadan

 

Joris Linssen is programmamaker, presentator, regisseur en zanger. Voor de KRO-NCRV maakte Joris spraakmakende programma’s zoals Hello Goodbye en Joris’ Kerstboom. Behalve tv-maker en oud-presentator van het succesvolle programma Taxi is Joris Linssen ook artiest en tekstschrijver. Met zijn band Caramba brengt hij Nederlandstalige Mexicaanse liederen. Joris brengt tijdens deze editie van Land van Taal en Waal een aantal van zijn liedjes ten gehore, begeleid door Nijmeegs muzikant Dick Dijkman.

Farbod Moghaddam is Iraans-Nederlandse stand-upcomedian. Al ruim 10 jaar reist hij stad en land af om zijn comedytalent met de buitenwereld te delen, van optredens in benauwde cafés tot de grote theaterzalen. Zijn grootste wapenfeit is de winst van het Leids Cabaret Festival 2018. Farbod omschrijft zelf zijn stijl als ‘sympathiek, maar met een scherp randje’.

Land van Taal en Waal | Zondag 21 mei 2023 16.00u | Thiemeloods Nijmegen | Tickets €8,-

 

mei
25
do
Klimaatborrel
mei 25 @ 20:00 – 22:00

Help je eigen buurt mee verduurzamen! Bezoek de Klimaatborrel in Thiemeloods!

Het Bewonerssteunpunt Energietransitie organiseert op 25 mei al weer de 3e Klimaatborrel voor iedereen die de eigen wijk of buurt wil helpen verduurzamen. Tijdens deze bijeenkomst kunt u kennismaken met Patrick Hoogenbosch uit het Spijkerkwartier in Arnhem. Patrick is een echte inspirator en aanjager van allerlei energie initiatieven in Arnhem. Hij zal ons meenemen in een korte presentatie langs allerlei initiatieven in Arnhem. Daarna is er ruimte voor vragen. Vervolgens begint de borrel waar bewonersinitiatieven, duurzaamheidsambtenaren, energiecoaches en -fixers, duurzaamheidsondernemers enz. elkaar weer ontmoeten en nuttige informatie uit kunnen wisselen.

Deze bijeenkomst is een must voor iedereen die op energiegebied de handen uit de mouwen wil steken!

Het steunpunt is een gezamenlijk initiatief van actieve bewonersgroepen uit de wijken Hengstdal, Hees, Bottendaal, Altrade, Aldenhof, Ooyse Schependom, Energiecafé Mook en Middelaar en DuurzaamheidsCafé Berg en Dal met steun van de Gemeente Nijmegen, het Regionale Energieloket, Huis van Compassie en Energiecoöperatie WPN. Graag aanmelden via het mailadres: steunpuntenergietransitie@gmail.com

25 mei 2023 | 20.00 -22.00u | Thiemeloods Nijmegen | Klimaatborrel | inloop vanaf 19.30u

mei
28
zo
Thiemeloods LIVE | The Starpeople
mei 28 @ 15:00 – 16:45

The Starpeople, een unieke formatie die zelf het best verwoordt op welke wijze zij hun spirituele jazz delen:

‘We are The Starpeople. Beings from another universe. We have recently landed on planet Earth to share our belief: Everyone is equal, but still an individual. What we present can be found in the mysterious space between modal jazz and experimental sounds, distinguished by a spiritual energy. In order to become The Starpeople they surrender their worldly desires and let go of their ego’s. They have no purpose beyond sharing their message. For this, the medium they choose is music. However, they also have a weakness for theatrics and drama. Be prepared for anything…

Met: Fee Aaij (piano), Elias Luijten (bugel & trompet), Qisheng Zheng (fluit), Daniel Louis (drums ) en Jerom van der Laar Wijen (elektrische bas).

Zondag 28 mei | 15.00u | Thiemeloods Live | The Starpeople | €9,- |

jun
1
do
Podium JIN x Thiemeloods | Meika
jun 1 @ 20:30 – 22:15

Soul grooves en improvisatie met melodische en poëtische verhaallijnen vanuit het hart; dat mag je van Meika verwachten.

Meika is onder leiding van vocalist en componist Emmie te Pas klaar om hun nieuwste muziek naar buiten te brengen. Emmie is na een periode van bijna twee jaar in New York weer terug in Nederland. In The Big Apple heeft ze zich ondergedompeld in de wereld van de moderne jazz en is ze enorm geïnspireerd geraakt door de muziek die ze daar heeft ervaren. Ze haalt haar inspiratie uit zowel de vocale als instrumentale moderne jazz. Denk hierbij aan Gretchen Parlato, Avishai Cohen en Kneebody. Daarnaast heeft ze altijd al een speciaal plekje in haar hart gehad voor soul, met Jill Scott en Erykah Badu als grote voorbeelden.

Die nieuwste muziek is er nu in de vorm van een zeer fraai debuutalbum: Shimmer. Bepaald geen dertien in een dozijn vocale jazzpop maar een eigen stemgeluid, onderscheidende composities en een geweldige band met louter kopstukken uit de jonge generatie Nederlands jazztalent. Knisperfrisse, vocale popjazz die ook nog eens groovet waar het nodig is. Meika is Straight to the heart: perfect voor een zwoele en jazzy lenteavond!

Met: Emmie te Pas (composities & zang), Sjoerd van Eijck (toetsen), Joel Botma (trompet), Teun Creemers (bas) en Dirk de Nijs (drums)

Donderdag 1 juni 2023 | 20.30u | Podium JIN x Thiemeloods | Meika | vvk: €15/€10<26, add €17,50/12,50<26 

jun
2
vr
Thiemeloods Live | Saranne – EP presentatie ‘Wie Ben Je Dan?’ is verplaatst naar VR 06 OKT 2023
jun 2 @ 20:30 – 22:15

 

— [Dit concert is verplaatst naar 06 oktober 2023] —

Wie ben je wanneer de dagen anders gaan en het leven over je heen dendert? In haar nummers vertelt Saranne over alledaagse en zeer herkenbare emoties en situaties, zoals de opdringerige hectiek van het leven, de keerzijde van te veel willen, de behoefte aan leven en liefde en de moeite van het vasthouden aan jezelf binnen dit alles. De poëtische verwoording én Saranne’s persoonlijke vertolking met haar warme en karakteristieke stem, omlijsten haar nummers met liefde voor literatuur, poëzie, het leven en alles waarmee dit leven je kan overdonderen.

In de media:

‘Nederlandstalige Americana en folk met hier en daar een vleugje blues en gipsy folk. En het moet gezegd: het toch al kwetsbare genre krijgt in het Nederlands gezongen een extra diepe dimensie, die de Nijmeegse indrukwekkend invult. Ze schreef ‘een miniatuurjuweeltje van elf nummers in het genre: kop dicht en luisteren. Twaalf jaar na de EP This Is Me tilt Saranne zichzelf meters boven het maaiveld uit en iedereen laat haar daar staan. En terecht.’ – Hans van der Maas [Oor – apr 2020]

‘Saranne en het tegenwicht aan de hoeramachine. De kracht van deze troubadour? Haar warme vocalen met zuidelijke tongval en de herkenbare vertellingen over de drukte van de moderne tijd, teruggebracht tot de essentie van het bestaan.’ – Niels Steeghs [The Daily Indie – feb 2020]

Voorproefje? Klik hier!

Thiemeloods Live | Saranne – EP presentatie ‘Wie Ben Je Dan?’ | Vrijdag 02 juni 2023 | Aanvang: 20.30u | Tickets: €10,-

 

jun
3
za
Lenkens Wijn | Themaproeverij Provence
jun 3 @ 16:00 – 18:00

Lenkens Wijn | Themaproeverij Provence

Proeven, beleven en vooral genieten! Daar gaat het om bij een wijnproeverij van Lenkens Wijn. Gezellig samen met familie, vrienden of collega’s in het Proeflokaal van de Thiemeloods. In ongeveer twee uur tijd wordt je op een informele manier meegenomen op een verrukkelijke ontdekkingstocht, waarbij een plankje met allerlei lekkere hapjes geserveerd wordt.

Geniet bij Lenkens Wijn op 03 juni van Themaproeverij Provence! Het aantal plaatsen is beperkt, maar reserveren kan hier!

jun
11
zo
Wijn & Klassiek: Duo Delta Scuti (met proeverij)
jun 11 @ 14:30 – 16:00

 

Lenkens Wijn & Klassiek x Thiemeloods Live presenteert met enthousiasme Duo Delta Scuti, het energiek duo Mateo Viscarra Wilde (piano) en Gemma Smit (cello). Hun ontmoeting in 2019 op het Conservatorium in Zwolle was de start van een oprechte vriendschap en een sterke muzikale band. De oorsprong van hun naam ligt in een belangrijke bron van inspiratie voor het duo: De Kosmos en haar Natuur. Delta Scuti is de naam van een helder stralende ster. Aansluitend op dit unieke concert geniet u van Lenkens Wijn Proeverij.

Uit de diepte aan werken voor cello en piano heeft Duo Delta Scuti parels gevist als de cellosonate van Grieg , Lysenko’s La Tristesse, Tchaikovsky’s Dumka, Shostakovich’ cello sonata in d mineur Op. 40 en Astor Piazzolla’s Le Grand Tango. Bij Rachmaninoff’s prachtige Trio Élégiaque No. 1 wordt het duo bijgestaan door violiste Clara Rocío Monzon.

Mateo Viscarra Wilde (2000, Bolivia) studeert aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Frank van de Laar. Hij begon zijn pianolessen in 2006 aan de Gnesin School in Rusland bij Ella Mihaylovna Koperina, en vervolgde zijn studie in 2010 aan het Nationaal Conservatorium in Bolivia. In 2019 studeerde hij bij Slava Poprugin aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Gemma Smit (2000, Nederland) studeert bij Karlien Bartels aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Vanaf 2016 nam ze deel aan het strijkersensemble Fancy Fiddlers als aanvoerder, onder leiding van Coosje Wijzenbeek in Amsterdam. Ze volgde masterclasses bij onder andere Charles Watt en Monique Bartels. In 2018 studeerde ze een jaar bij Maarten Mostert aan het Conservatorium in Amsterdam.

Mateo en Gemma vonden elkaar in de gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en repertoire uit de romantiek, en dit legde de basis voor het ontstaan van Duo Delta Scuti. Al snel werd hun nieuwsgierigheid gewekt door de veelzijdigheid van de verschillende stijlen binnen het klassieke repertoire, en ze geven concerten met een divers programma. Ze gaven onder andere concerten op het stadsfestival en in het Odeon in Zwolle, het Wilminktheater in Enschede, Arnhem, Vorden, het muziekgebouw Eindhoven, de Harmonie in Leeuwarden en andere steden. Ook namen ze namen deel aan masterclasses van het Bennewitz kwartet & Harry-Imre Dijkstra. Daarnaast speelden ze in de halve finale op het Gelre kamermuziek concours. Met veel enthousiasme laten ze de mensen hun passie voor de muziek beleven, klaar om de podia in Nederland te bestormen. Hun gedeelde zoektocht naar puurheid is voelbaar en maakt hun samenspel uniek.

Lenkens Wijn & Klassiek x Thiemeloods Live: Duo Delta Scuti | Zondag 11 juni 2023 | 14.30u |

Tickets: €22,50 (zonder proeverij €12,50)

Wijn & Klassiek: Duo Delta Scuti (zonder proeverij)
jun 11 @ 14:30 – 16:00

 

Lenkens Wijn & Klassiek x Thiemeloods Live presenteert vol enthousiasme Duo Delta Scuti, het energiek duo Mateo Viscarra Wilde (piano) en Gemma Smit (cello). Hun ontmoeting in 2019 op het Conservatorium in Zwolle was de start van een oprechte vriendschap en een sterke muzikale band. De oorsprong van hun naam ligt in een belangrijke bron van inspiratie voor het duo: De Kosmos en haar Natuur. Delta Scuti is de naam van een helder stralende ster.

Uit de diepte aan werken voor cello en piano heeft Duo Delta Scuti parels gevist als de cellosonate van Grieg , Lysenko’s La Tristesse, Tchaikovsky’s Dumka, Shostakovich’ cello sonata in d mineur Op. 40 en Astor Piazzolla’s Le Grand Tango. Bij Rachmaninoff’s prachtige Trio Élégiaque No. 1 wordt het duo bijgestaan door violiste Clara Rocío Monzon.

Mateo Viscarra Wilde (2000, Bolivia) studeert aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Frank van de Laar. Hij begon zijn pianolessen in 2006 aan de Gnesin School in Rusland bij Ella Mihaylovna Koperina, en vervolgde zijn studie in 2010 aan het Nationaal Conservatorium in Bolivia. In 2019 studeerde hij bij Slava Poprugin aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Gemma Smit (2000, Nederland) studeert bij Karlien Bartels aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Vanaf 2016 nam ze deel aan het strijkersensemble Fancy Fiddlers als aanvoerder, onder leiding van Coosje Wijzenbeek in Amsterdam. Ze volgde masterclasses bij onder andere Charles Watt en Monique Bartels. In 2018 studeerde ze een jaar bij Maarten Mostert aan het Conservatorium in Amsterdam.

Mateo en Gemma vonden elkaar in de gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en repertoire uit de romantiek, en dit legde de basis voor het ontstaan van Duo Delta Scuti. Al snel werd hun nieuwsgierigheid gewekt door de veelzijdigheid van de verschillende stijlen binnen het klassieke repertoire, en ze geven concerten met een divers programma. Ze gaven onder andere concerten op het stadsfestival en in het Odeon in Zwolle, het Wilminktheater in Enschede, Arnhem, Vorden, het muziekgebouw Eindhoven, de Harmonie in Leeuwarden en andere steden. Ook namen ze namen deel aan masterclasses van het Bennewitz kwartet & Harry-Imre Dijkstra. Daarnaast speelden ze in de halve finale op het Gelre kamermuziek concours. Met veel enthousiasme laten ze de mensen hun passie voor de muziek beleven, klaar om de podia in Nederland te bestormen. Hun gedeelde zoektocht naar puurheid is voelbaar en maakt hun samenspel uniek.

Lenkens Wijn & Klassiek x Thiemeloods Live: Duo Delta Scuti | Zondag 11 juni 2023 | 14.30u |Tickets: €12,50

jun
23
vr
Tangelder presenteert in Thiemeloods | Wendy McNeill
jun 23 @ 20:30 – 22:15

 

Sommigen noemen haar een folk noir-artiest, maar Wendy McNeill is broeieriger dan dat. De van oorsprong Canadese Wendy McNeill beweegt zich makkelijk tussen sexy, zwoel en bijna masochistisch, spookachtig kleurrijk. Zij zingt en begeleidt zichzelf met accordeon en gitaar. Haar alt-country folksongs met een poppy randje worden omschreven worden als ‘duistere, verwrongen verhalen’ en ‘wijze, ontroerende muziek’.

McNeill bracht inmiddels acht studioalbums uit en toerde door Noord-Amerika, Europa, Brazilië en Japan. Tijdens het unieke concert in Thiemeloods Nijmegen op 23 juni 2023 speelt McNeill ook werk van haar meest recente album First There Were Feathers, begeleid door de Engelse violiste Heidi Ebrich.

Wendy McNeill: theatraal, krachtig, breekbaar, speels en macaber tegelijk. Voorproefje? Klik hier!

vr 23 juni 2023 | 20.30u | Tangelder Presenteert in Thiemeloods | Wendy McNeill

jun
28
wo
Nijmeegs Storytell-Café
jun 28 @ 20:00 – 21:45

Nijmeegs Storytell-Café in de Thiemeloods

Op woensdag 28 juni om 20.00u in de Thiemeloods het vervolg op het succesvolle Nijmeegs Storytell-Café! In een gezellige setting geniet je van korte bijdragen personal story, gezellige acts die afgewisseld worden met live muziek en spoken word. In de tweede editie van het Nijmeegs Storytell-Café staat presentator-acteur-trainer Ron Vervuurt met fragmenten uit Mo’s Reis: een vertelling die hij maakte over fotograaf/muzikant Mohanad Ataya’s vlucht uit Syrië.

Eliez Sprenkels (trainer/hulpverleningsmedewerker/docent) komt met de troupe van Spelmag’Rzijn, een burgerinitiatief dat theater maakt op basis van persoonlijke ervaringen. Lucia Engel (storytellster/coach/ dramatherapeute) vertelt wat haar motiveert én ze performt. Dichter/verhalenverteller/klimaatwetenschapper Chiem van Straaten zoekt met weerverhalen en gedichten naar nieuwe perspectieven in een onherroepelijk veranderende wereld. Tenslotte hopen we vurig dat Mohanad tussendoor zijn ud komt bespelen. Remy Angel DJ-t, Janneke Bos kickt aside met een collage van de avond en Nora van Dam presenteert. Tot dan!

Nijmeegs Storytell-Café | wo 28 juni, 20.00u tot 21.45u | inloop va. 19.30u | €3,50 inclusief 1 consumptie

jun
29
do
Podium JIN x Thiemeloods | AVA Trio
jun 29 @ 20:30 – 22:15

 

Tijdloze wereldmuziek, aldus Jazzism, of ‘Jazz meets Midden-Oosten’. Hoewel ontstaan in Groningen zijn het vooral de Mediterrane roots van de drie musici én hun fantastische jazz-sensibiliteit die hun sound bepalen: een pulserend, bezwerend amalgaam van Zuid-Europese tot Midden-Oosterse klanken en ritmiek, doorspekt met organische improvisaties.

De samenstelling van het AVA Trio is traditioneel, maar saxofonist-componist Giuseppe Doronzo (o.a. Aterraterr, Magma, Michael Moore Bigtet, All Ellington, Raoul van Der Weide XPE) , bassist Esat Ekincioğlu (Kuhn Fu, Turkish Pumpkin) en percussionist Pino Basile nemen ook ongebruikelijke instrumenten mee zoals allerhande frame drums, de Italiaanse foekepot ‘cupa cupe’, de Arabische mizmar en de Chinese hulusi.

Hun album Music From An Imaginary Land kreeg in 2017 al het predikaat ‘Beste Debuut Album’, en opvolger Digging The Sand (2019) werd internationaal overladen met superlatieve kritieken en bracht de vrijwel constant toerende band op podia in heel Europa en daarbuiten. De zojuist uitgekomen EP Ash, met twee lange, subliem opgebouwde composities trekt het bandgeluid nog verder richting trance-inducerende vervoering, waarin sierlijke improvisaties en melodielijnen zich subtiel ontvouwen als in een dans van draaiende derwishen.

Aangevuurd door het warme baritonsaxgeluid van de virtuoze, uit Italië afkomstige Giuseppe Doronzo, het verbindende, diepe basgeluid van Turkse Groninger Esat Ekincioğlu en de drijvende, bezwerende percussie van Italiaan Pino Basile is het resultaat van een adembenemende schoonheid.
‘Doronzo moet wel een van de subtielst articulerende baritonsaxspelers ter wereld zijn’, aldus Ken Vos in Jazzism, en daarvan is niks gelogen. Hij levert als componist de hoofdmoot van de composities van het trio en is als instrumentalist een ware beleving.

Voor Podium JIN de gedroomde afsluiting van het voorjaarsseizoen en een zinderende ode aan de zomer!

Met: Guiseppe Doronzo (baritonsax), Esat Ekincioglu (contrabas) en Pino Basile (tamburello, cupa cupe & percussie)

Donderdag 29 juni | 20.30u | Podium JIN x Thiemeloods | AVA Trio | €15/€10<26, add €17,50/12,50<26

jul
18
di
Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Smaakrakkers Menu
jul 18 @ 16:00 – 20:00
Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Tangarine
jul 18 @ 20:30 – 22:15

Het Nederlandse singer-songwriter duo Tangarine bestaat uit de identieke tweelingbroers Arnout en Sander Brinks. Met hun onberispelijke stemmen en unieke uitstraling zijn ze een graag geziene gast op de Nederlandse podia.

In 2019 besloten Arnout en Sander om een pauze te nemen en zich te focussen op het schrijven en opnemen van nieuwe songs. Ook thema’s en teksten veranderden. Arnout legt uit: ‘De levens van Sander en ik lijken al jaren erg op elkaar, tot drie jaar geleden. Sander werd vader, terwijl mijn ex en ik uit elkaar gingen. Onze parallelle levens namen een andere wending en we hadden andere dingen aan ons hoofd. Deze verschillende ervaringen hoor je terug in onze nieuwe nummers.’ Sander vult aan: ‘Een tweeling zijn is makkelijk en moeilijk tegelijk. Het voelde alsof we onszelf opnieuw moesten uitvinden en het deed ons beseffen dat we erg op elkaar lijken maar toch zo verschillend zijn. Wel is één ding zeker, onze band als tweelingbroers en songwriters is alleen maar sterker geworden. Het heeft ons zowel persoonlijk als muzikaal hervormd.’

In 2014 kreeg Tangarine nationale bekendheid als huisband van De Wereld Draait Door en veroverde de harten van de tv-kijkers. De broers reisden langs vrijwel ieder poppodium in Nederland en speelden op festivals als Lowlands, Haldern Pop en Into The Great Wide Open. Tijdens het grootste Nederlandse festival spelen zij bij de Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 in hartje Nijmegen, de oudste stad van ons land!

Dinsdag 18 juli 2023 | 20.30u | Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Tangarine | €20,-

 

jul
19
wo
Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Smaakrakkers Menu
jul 19 @ 16:00 – 20:00
Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Janne Schra | U I T V E R K O C H T
jul 19 @ 20:30 – 23:00

U I T V E R K O C H T

In de luwte luisteren, eten, dansen en beleven. Geniet in Bottendaal, hartje Nijmegen, van het grootste festival van Nederland. Vandaag delen we graag de tweede naam met jullie. Op woensdag 19 juli ontvangen wij op ons podium Janne Schra!

Met haar gitarist Laurens Radstake brengt Janne Schra tijdens Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 haar heerlijke gevoelige show A Lot Of Water In The Water in Bottendaal, hartje Nijmegen. Op loopafstand van het centraal station én van alle drukte in de binnenstad brengt zij het breekbaarst uit haar Engelstalige oeuvre, aangevuld met nieuwe liedjes over de diepste thema’s.

wo 19 jul 2023 | Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Janne Schra | U I T V E R K O C H T

 

 

jul
20
do
Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Smaakrakkers Menu
jul 20 @ 16:00 – 20:00
Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Spinvis | U I T V E R K O C H T
jul 20 @ 20:30 – 22:15

U I T V E R K O C H T

Het Thiemeloods Vierdaagsefeesten Programma 2023: in de luwte luisteren, eten, dansen en beleven. Geniet in Bottendaal, hartje Nijmegen, van het grootste festival van Nederland. Op donderdag 20 juli ontvangen wij op ons podium niemand minder dan SPINVIS.

Spinvis maakt muziek die niet zomaar onder een noemer onder te brengen is. Het is muziek gemaakt uit samples en geluiden die variëren van speelgoed, fluitjes, vocoders, pannendeksels en andere rariteiten. De teksten zijn poëtisch en gaan vaak over mensen die niet helemaal mee kunnen komen, die een beetje getekend zijn door het leven. ,,Maar,” benadrukt Spinvis, ,,het moet niet alleen maar geklaag zijn, het gaat vooral ook om de schoonheid van de teksten in samenhang met de muziek.” Spinvis heeft in de loop der jaren diverse prijzen ontvangen, waaronder de Popprijs, de Zilveren Harp, de Annie M.G. Schmidtprijs, de Johnny van Doornprijs en de Gouden Notekraker. In oktober 2020 verscheen zijn recentste album 7.6.9.6. bij Excelsior Recordings.

Celliste Saartje Van Camp is celliste, zangeres en theatermaker. Opgeleid als klassiek celliste vond ze de laatste jaren ook steeds meer haar eigen stem als zangeres en als maker. Ze schrijft muziek en creëert voorstellingen voor volwassenen en voor kinderen. Ze werkt samen met Spinvis en treedt met hem op als duo of met de band. In 2019-2020 spelen ze samen de voorstelling ‘In Werkelijkheid’. In 2015 maakten ze als duo ‘Oogcontact van de Eenzaamste Soort’. Nu staan ze weer samen op het programma van de Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023!

 

do 20 jul 2023 | Thiemeloods Vierdaagsefeesten 2023 | Spinvis | U I T V E R K O C H T

sep
21
do
Klimaatborrel: Het Laagspanningsnet en de Energietransitie
sep 21 @ 19:30 – 22:00

 

Klimaatborrel

Wordt het laagspanningsnet de rem op de energietransitie?

Het huidige elektriciteitsnet is niet ontworpen voor de energietransitie. De meeste elektriciteitsnetten in wijken en straten zijn niet berekend op het aantal zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen die we nu en in de toekomst nodig hebben. Een paar krantenberichten ter illustratie:

Patrick Begemann van Alliander zal ons bijpraten over het laagspanningsnet, de problemen die in de regio reeds rijzen en de snel groeiende knelpunten. Hij zal aangeven hoe Alliander aan netverzwaring werkt, maar ook duidelijk maken dat we het met netverzwaring alleen niet redden. We moeten ook veel slimmer gebruik maken van het net. Ook bewoners zullen daar aan mee moeten werken.

In gesprek over energie, nu en in de toekomst in Thiemeloods. De Thiemeloods-zaal is open vanaf 19.30. Het inhoudelijk programma – presentatie en discussie – duurt tot 21.00 uur. Daarna start de borrel.

Belangstellen kunnen zich aanmelden via het mailadres: steunpuntenergietransitie@gmail.com

(De Klimaatborrel is een initiatief van Het Bewonerssteunpunt Energietransitie, een samenwerkingsverband van bewonersgroepen rond verduurzaming in Nijmegen en de regio)

Klimaatborrel | Het Laagspanningsnet en de Energietransitie | donderdag 21 september 2023 | 20.00u – 22.00u

okt
7
za
Victor Vroomkoning | Boekpresentatie in Thiemeloods Theater
okt 7 @ 14:00 – 17:00

 

Victor Vroomkoning viert zijn 85ste verjaardag en zijn 40 jarig schrijverschap met de uitgave van een boek met poëzie en proza. Voor het eerst is hier poëzie verzameld die hij wijdde aan Nijmegen en wijde omgeving, inclusief het werk dat hij als stadsdichter (2006-2008) schreef. Tegelijk is er een vermoeden van een kleine autobiografie, een terugblik op momenten in zijn leven. Na de gedichten volgt Circuit des Souvenirs, Vroomkonings enige fictie in proza. Het is een liefdesgeschiedenis tegen de achter- grond van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de presentatie in Thiemeloods Theater gaat Daan Cartens, dichter/senior conservator van Het Literatuurmuseum, met Vroomkoning in gesprek over dit ( ook qua vormgeving) bijzondere boek. Muzikant Karel Bosman zal liederen ten beste geven waarin het Nijmeegse doorklinkt en Vroomkoning zal een aantal gedichten uit het nieuwe boek lezen.

Victor Vroomkoning, Dichter en dichter bij Nijmegen (200 blz., H 24,99), uitgegeven door Roelants | Uitgeverij, zal deze middag ter plekke verkrijgbaar zijn, bovendien zal de auteur het boek signeren. Tot 17.00 uur kan men in het Thiemeloods Theater verblijven waar men een drankje en hapje krijgt aangeboden. U bent van harte welkom. De toegang is gratis. Zegt het voort!

Wij stellen het op prijs als u laat weten dat u bij de presentatie aanwezig zult zijn. Mailen kan naar roelants@roelants.nl.

 

Lenkens Wijn | Themaproeverij Valencia
okt 7 @ 16:00 – 18:00

Lenkens Wijn | Themaproeverij Valencia

Proeven, beleven en vooral genieten! Daar gaat het om bij een wijnproeverij van Lenkens Wijn. Gezellig samen met familie, vrienden of collega’s in het Proeflokaal van de Thiemeloods. In ongeveer twee uur tijd wordt je op een informele manier meegenomen op een verrukkelijke ontdekkingstocht, waarbij een plankje met allerlei lekkere hapjes geserveerd wordt.

Geniet bij Lenkens Wijn in Thiemeloods Proeflokaal op 07 oktober van Themaproeverij Valencia! Het aantal plaatsen is beperkt, maar reserveren kan hier!

Billy in Bottendaal – The Rhythm’n’Blues Edition
okt 7 @ 20:00 – 21:30
Billy in BottendaalThe Rhythm’n’Blues Edition 2023 – Kroegenfestival in Bottendaal met de lekkerste Rhythm ’n Blues, Rockabilly en Boogie bands live op het podium. Voor 10 euro koop je bij het eerste café waar je komt een passe partout, waar je de hele avond bij alle deelnemende kroegen mee naar binnen kunt.
Op het programma onder meer:
Thiemeloods Theater | Mary Storm & The Cherry Bombs
De Kluizenaar | Doghouse Sam & his Magnatones (B/NL)
Maxim | 44 Shakedown
Goed Volk | Imelda Mayhem
Eregens | King King Kings
Billy In Bottendaal | Thiemeloods Theater | Mary Storm & The Cherry Bombs | 07 oktober 2023 | 20.00u
okt
8
zo
Otis x Thiemeloods Theater – Crystal Hassell | Wisselgeld (NL)
okt 8 @ 20:00 – 21:00

Mensen zeggen: Laten we een eerlijk gesprek aangaan. Wat ze bedoelen is: Wees assertief, maar niet te. Mensen zeggen: Zeg wat er is. Wat ze bedoelen is: Maar laat het niet over mij gaan of als het dan echt moet dan wel op een enigszins positieve, lieve, niet beschuldigende manier. Mensen zeggen: Ga de dialoog met mij aan. Wat ze bedoelen is: Maar laat mij de held van het gesprek zijn. Laat mij het eerst, laatst en het langst aan het woord. Laat mij denken dat ik het snap en dat ik jou geen pijn doe, laat mij denken dat ik een van de goeden ben, laat mij weten dat ik nog relevant ben. Mensen zeggen: Laten we een eerlijk gesprek aangaan. Dat is belangrijk. Als we de dialoog niet meer aangaan zijn we verloren.

Hoe kun je mensen met privileges wijzen op ongelijkheid in de samenleving, en hen uitnodigen om gezamenlijk de maatschappij inclusiever te maken? Theatermaker Crystal Hassell doet dit met haar voorstellingen, en heeft daarvoor Wisselgeld betaald.

Wisselgeld als in: zij heeft inclusie bespreekbaar moeten maken op de voorwaarden van de ander. Zij heeft letterlijk de taal van de ander geleerd. Ze is weer naar de universiteit gegaan, om woorden en theorieën te leren om te beargumenteren waarom de situaties die zij of mensen uit gemarginaliseerde groepen meemaken niet ‘oke’ zijn. Zij heeft geleerd om dit, middels spel, bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen, op manieren waarbij de dominante groep redelijk comfortabel blijft: door rustig te zijn, vriendelijk en uitnodigend te blijven en met een vleugje humor.

Wat gebeurt er als zij het wisselgeld dat zij heeft betaald heel expliciet maakt? Wat gebeurt er als zij geen of minder wisselgeld betaalt?

Crystal Hassell is een theatermaker en change agent. Het urgente vraagstuk van structurele ongelijkheid is de drijvende kracht achter haar praktijk.

Genre: Storytelling
Locatie: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duur: 60 minuten
Taal: Nederlands
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

okt
10
di
Isoleren & Energie Besparen – gratis informatieavond
okt 10 @ 20:00 – 22:15

Gratis informatieavond over Isoleren & Energie besparen:

Warmtepompen In Bestaande Woningen

Op dinsdagavond 10 oktober houdt Jan van de Veerdonk weer een nuttige, gratis informatieavond over isoleren, verduurzamen en energie besparen, in samenwerking met Bottendaal Groen! Deze editie ligt de nadruk op warmtepompen in bestaande woningen, een must voor iedereen die meer wilt weten over warmtepompen.

Jan van de Veerdonk is een man van de praktijk en praat in eenvoudige, begrijpelijke taal. De les van Jan is dat jouw woning en jouw behoefte maatgevend zijn voor de isolatiemaatregelen die je neemt. Als woningeigenaar heb je zélf de regie. Veel kan je zelf doen, zonder dat grote investeringen nodig zijn.

Deze avond heeft iedereen opnieuw de mogelijkheid om kosteloos kennis te nemen van wijze lessen over de werking van een warmtepomp, over hybride cv-ketels en warmtepompen, over pvt-panelen en alle mogelijkheden in oudere huizen. Een avond met professionals en installateurs, met voorbeelden en antwoorden. Natuurlijk in het Thiemeloods Theater! Meld je aan via: kantoor@veerdonkbouw.nl

Aanvang: dinsdag 10 oktober 20.00u

Locatie: Thiemeloods, Leemptstraat 34, 6512 EN, Nijmegen

okt
14
za
Boys Won’t Be Boys | Wervelende Theaterhappening Met Echte Mensen
okt 14 @ 20:00 – 22:15

BOYS WON’T BE BOYS

WERVELENDE THEATERHAPPENING MET ECHTE MENSEN

BOYS WON’T BE BOYS is een wervelende collage van mensen die zingen, dansen, dichten, grappen, musiceren en vertellen over hun persoonlijke levens. Ze stellen zich kwetsbaar op in hun verhalen rond het thema mannelijkheid. Iedereen heeft dagelijks te maken met verwachtingen die horen bij het hokje waar je in geplaatst bent. Het is daarom opvallend dat nadenken over gender wordt gezien als iets voor gemarginaliseerde groepen. Is het niet voor iedereen fijn om los van stereotypen te leven? ‘We mogen er trots op zijn dat we open zijn, lief of flamboyant’, aldus initiator Rikkert van Huisstede.

Of je nou bouwplaatsmanager of musicalster, hetero of homo, jonge vader of dragqueen, non-binair, transgender of intersekse bent, niemand past precies in de krappe hokjes ‘man’ of ‘vrouw’. De spelers van Boys Won’t Be Boys weten inmiddels hoe bevrijdend het is om je open te stellen. Door al die verschillende verhalen doorbreken we vooroordelen en komen we dichter bij elkaar.

EDUCATIE
Bij de voorstelling biedt Boys Won’t Be Boys ook een op maat gemaakt educatie programma, met inleidingen en nagesprekken rondom de voorstelling en workshops voor op scholen. Sinds 2012 zijn lessen om op respectvolle wijze aandacht te besteden aan LHBTQ+-acceptatie onderdeel geworden van het lesprogramma. De voorstelling en het educatieve programma zijn voor alle leerlingen relevant en herkenbaar. Het project sluit goed aan bij de vakken CKV, maatschappijleer, filosofie en mentoruren. Boys Won’t Be Boys gaat graag in gesprek om de wensen en mogelijkheden te onderzoeken. Voor informatie: neem contact op met Tamar Lagas via educatie@boyswontbeboys.nl.
okt
15
zo
Otis x Thiemeloods Theater – Raphael Rodan | Me and Mr. Jansen (EN) (RESCHEDULED / VERPLAATST)
okt 15 @ 20:00 – 21:00

( R E S C HE D U L E D / V E R P L A A T S T )

IN VIEW OF THE CURRENT DEVASTATING DEVELOPMENTS IN RAPHAEL’S NATIVE COUNTRY ISRAEL, WE’VE DECIDED TO RESCHEDULE THIS PERFORMANCE. MORE INFORMATION WILL FOLLOW.

It all started when the storyteller stumbled upon a black and white picture of a razzia in 1943. In the image, he recognized his current home in the centre of Amsterdam. An older couple was being pulled out of the building by men in white coats, officers of the SS. What must a storyteller do when faced with such a story? He peels the layers off the past, waking up sleeping ghosts, like the Dutch barber who used to live on the ground floor, Mr. Jansen. Inquiring him about forgotten secrets, distant memories of buried sins.

Me and Mr. Jansen is an engaging solo storytelling show that invites the audience to venture beyond concepts such as “right” and “wrong”. Who plays innocent, and who wears the traitor’s costume? Can we even choose which roles we play or are we nothing but figures trapped in the wheel of history, endlessly repeating our parts?

Raphael Rodan (1980, Jerusalem, Israel) Raphael is an award-winning theatre maker and storyteller. Since moving to Amsterdam, he has created a few hit storytelling shows like: the winner of Amsterdam fringe 2017 My Father Held a Gun, about the nature of war. His work has received international recognition, playing in theatres and festivals all over Europe. Apart from writing and performing, Raphael also teaches storytelling, In 2014, together with Farnoosh Farnia and Sahand Sahebdivani, he created The Mezrab Storytelling School. Since 2018 he has been working as the Artistic Director of the Amsterdam Storytelling Festival together with Sahebdivani. The vision of the festival is to link the ancient art of storytelling with today’s most burning questions.

Titus Tiel Groenestege (1959, Angerlo, The Netherlands) Titus’ career as an actor and director stretches over 4 decades. Among the many awards and highlights of his work, one might mention False Waltz, which he created together with Ria Marks. False Waltz is a trilogy depicting the life of a couple through the three stages of their life: love, marriage, and old age. This highly acclaimed and successful production was played all over the world and was made into a movie, nominated for an Emmy Award in 2007. Although still active as an actor, Titus Tiel Groenestege has lately been mainly known as a director. Drawing from the diversity of his own acting experiences, his field of work covers theatre, cabaret, slapstick, music theatre, bands, classical orchestras, dance and movement theatre.

Credits:

Performed by: Raphael Rodan
Written by: Raphael Rodan and Titus Tiel Groenestege
Directed by: Titus Tiel Groenestege
Writing advice: Sahand Sahebdivani
Production: Storytelling Centre
Photographer: Alborz Sahebdivani

(RESCEDULED / VERPLAATST)

Genre: Storytelling
Location: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19:30h
Duration: 55 minutes
Language: English
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

okt
22
zo
Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Ordinary Elephant
okt 22 @ 15:00 – 16:45

Ordinary Elephant schrijft pakkende liedjes op het snijpunt van country, bluegrass en folk. Het duo bestaande uit echtpaar Peter & Crystal Damore laat zich inspireren door artiesten als Gillian Welch, Guy Clark en David Rawlings. Hun prachtige samenzang in combinatie met rustige instrumentatie van voornamelijk banjo, mandoline en gitaar geeft een harmonische en verrassende uitkomst: intense en gelaagde nummers die toch makkelijk luisteren. Niet voor niks werd het duo ‘Artist Of The Year’ op de International Folk Music Awards en mogen ze Mary Gauthier tot hun grootste fans rekenen. Met hun laatste album Honest (2019), dat internationaal gezien werd als een van de beste americana albums van het jaar, vestigde het duo zich definitief in de internationale americana wereld. Luister hier bijvoorbeeld het prijsnummer ‘Harriet’ en je snapt waarom.

Ordinary Elephant | Zondag 22 oktober 2023 |15:00 uur | Thiemeloods Theater | Leemptstraat 34 Nijmegen | € 15,-

Otis x Thiemeloods Theater – Het Zuidelijk Toneel | Java, 1948.
okt 22 @ 20:00 – 21:30

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Het resultaat is een luisterervaring over ons verleden en hoe dat tot nu doorwerkt. Een indringende ervaring van getuigenissen en persoonlijke ervaringen, bij elkaar gebracht door Hanneke. Met als orgelpunt de ontmoeting van het Nederlandse perspectief met een Indonesische verlichte dame, Irma Devita.

De voorstelling heeft een bijzondere vorm. Je krijgt een koptelefoon op. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, archiefstukken en af en toe een acteur. Hiervoor werd ze ondersteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout van Slowpony, ook bekend van Audiocollectief Schik (BOB, Laura H., El Tarangu). In deze voorstelling worden de sterktes van theater en podcast aan elkaar gekoppeld. Verhalen komen anders binnen als je er alleen maar naar luistert.

Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door z’n felle toon. Mag een kleindochter van een Nederlandse militair nog wel haar verhaal vertellen? Toch, het spreken moet. Ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn nazaat van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. Drie miljoen families met  vele verhalen die nooit zijn gedeeld. Deze voorstelling vertelt één zo een verhaal en roept daarmee op tot meer gesprek.

 

Credits

Hanneke Coolen-Colsters: maker en speler
Slowpony: audioproductie en beginconcept
Muziek: Tijmen Bergman
Artistieke begeleiding en productie: Tim Verbeek
Scenografie: Michiel Van Cauwelaert
Techniek: Tom IJpelaar
Kostuum: Jolanda van de Ven
Fotografie: Jostijn Ligtvoet
Met dank aan: Hans van den Akker, Lara Nuberg, Yus Broersma, Mike Weerts en Irma Devita

Genre: Storytelling
Locatie: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duur: 70 minuten + 20 minuten nagesprek
Taal: Nederlands
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

okt
29
zo
Land van Taal & Waal | Meindert Talma & Zwaantje Ariëns Storm
okt 29 @ 16:00 – 18:00

Land van Taal en Waal | Meindert Talma

Meindert Talma

Meindert Talma, autonoom kunstenaar, dichter, schrijver, componist, zanger en muzikant, groeit op in de Friese wouden, de voormalige veenwoestenij op de grens van Friesland en Groningen. In Surhuisterveen waar de bewoners afstammen van het taaie volk dat vanaf de zestiende eeuw het weerbarstige veen ontgint, staat in 1968 de wieg van Meindert Talma. Bijna 20 jaar later gaat Meindert studeren in Groningen en verkeert hij in het muzikaal en literair stimulerende gezelschap van vele bekenden uit Surhuisterveen en omstreken. Meindert is op veel fronten in de weer, hij schrijft, dicht en maakt muziek, maar werkt ook mee aan muziektheatervoorstellingen en filmprojecten. Zijn werk is eigenzinnig, vaak autobiografisch en droogkomisch. Hij bedient zich in zijn werken van het Fries en Engels.

De muzikale carrière krijgt een vliegende start als in 1995 vrienden hem verrassen met een bijzonder verjaardagscadeau, thuisopnamen van drie liedjes die zijn vastgelegd op een echte single. Deze eerste single slaat onverwacht goed aan en Meindert is op slag beroemd in Groningen. Sindsdien brengt hij regelmatig een nieuw album uit dat vaak nauw samenhangt met een roman, film- of theaterproject. Verder treedt Meindert regelmatig op met The Negroes en later ook met de Rode Kaarten, De Snakkers, solo of met een groot orkest zoals bij het Engelstalige filmproject ‘Tamango’ of met een saxofoonkwartet zoals op ‘Werkman’.

Als schrijver begint hij 1996 met Nyk de Vries het Friestalige tijdschrift De Blauwe Fedde, en schrijft hij boeken bij de albums ‘Dammen met ome Hajo’ (Uitgeverij Passage 1999), ‘Kriebelvisje’ (Uitgeverij Thomas Rap 2003) en ‘Kelderkoorts’ (Uitgeverij Passage 2013). Samen met Nyk de Vries brengt hij 15 interviews met eigenzinnige Friezen uit in de Friestalige bundel ‘De Blauwe Fedde in petear’ (2001 Friese Pers Boekerij).

Hij is regelmatig te gast in radio- en televisieprogramma’s als Barend en van Dorp (RTL4), de Plantage, Kunst moet Zwemmen (VPRO) en er wordt een documentaire ‘De wrald van Meindert Talma’ ( de wereld van Meindert Talma) vertoond op Nederland 1. Hij treedt op op Oerol en Noorderzon in een SRVwagen en staat op de festivalpodia van Lowlands, De Nachten, Crossing Border, Noorderslag, Eurosonic, Parade, Boulevard, Oerol, Internationaal Filmfestival Rotterdam en Noorderzon in Nederland en België.

Zwaantje Ariens- Storm

Zwaantje Ariens- Storm schrijft gedichten. Ze laat zich inspireren door de dingen van de dag, menselijk gedrag, verhalen die onze lichamen ons vertellen én door de manier waarop wij samenvallen met al het andere om ons heen. Daar iets zichtbaar van maken, dat is momenteel de bedoeling van haar poëzie.

Land van Taal en Waal | Zondag 29 oktober 2023 16.00u | Thiemeloods Theater Nijmegen | Tickets €10,-

 

Land van Taal & Waal is de maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in het Thiemeloods Theater, hartje Nijmegen. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk. Uw gastheren zijn schrijver en journalist Marcel Rözer en Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof.

Otis x Thiemeloods Theater – Xina Mercken | Gerhard (NL)
okt 29 @ 20:00 – 21:00

Zij is een boze tiener, hij een kunstverzamelaar met een afkeer van kinderen. Zijn ze in staat om hun verschillen te overbruggen?

Ondanks het leeftijdsverschil van 70 jaar, zoeken ze naar verbinding. Hun verhaal, verteld in woord en muziek, duikt steeds dieper en onthult de veelzijdige betekenis van een vriendschap die de tijd overstijgt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Xina Mercken (een derde-cultuur-kind) is een storyteller, theatermaker en collage-kunstenaar, gevestigd in Amsterdam en Groningen. Als storyteller staat Xina erom bekend het publiek in haar wereld te vangen. Met haar inlevingsvermogen, gevoel voor detail en ritme creëert Xina verhalen die de luisteraar niet onberoerd laten.”

Jędrzej Jędraszyk, een Poolse ambient-gitarist, gebruikt muziek als middel voor zelfheling. Hij combineert hypnotiserende loops met veldopnames van de natuur en verstilde gesprekken om meeslepende, gelukzalige en gestructureerde soundscapes te creëren.

Credits
Verhaal: Xina Mercken
Muziek: Jędrzej Jędraszyk
Productie: Storytrooper

Genre: Storytelling
Locatie: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duur: 55 minuten
Taal: Nederlands
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

 

okt
31
di
Annemarie Brijder zingt chansons | Alliance Française
okt 31 @ 20:00 – 22:00

Chansons met humor en hier en daar een felle uithaal

Alliance Française presenteert Annemarie Brijder

Singer-songwriter Annemarie Brijder, treedt afwisselend op in Nederland en Frankrijk, waar zij met haar voorstelling in verschillende theaters en op poëziepodia staat. Met haar ontwapenende chansons – in Nederlands en Frans – poogt zij opgewekt de wereld een beetje beter te begrijpen. Met humor, lichtheid en hier en daar een felle uithaal neemt ze haar publiek mee in haar zoektocht.

In 2019 won ze de Aanmoedigingsprijs van het Utrechts Kleinkunst Festival. In Frankrijk speelde zij onder meer op chansonfestival Les Nuits du Chat in Montpellier en verzorgde zij het voorprogramma van chansonnier Yves Duteil in Vauvert. Alliance Française presenteert deze avond dan ook met trots Annemarie Brijder in het Thiemeloods Theater.

AF Presenteert Annemarie Brijder | 31 okt 2023 | 20.00u | Thiemeloods Theater | entree leden €5,- / niet-leden €10,- | kaartverkoop a.d.d. vanaf 19:30u

nov
2
do
Podium JIN x Thiemeloods Theater | CHI Quartet
nov 2 @ 20:30 – 22:15

CHI Quartet

CHI Quartet is een aparte eend in de bijt. Het kwartet maakt muziek die varieert van klassiek tot jazz: eigen composities waarin klassieke melodieën worden gecombineerd met jazzharmonieën en Indiase en Europese folkritme-elementen.

Met pianist en componist Siu Tin Chi uit Macau/Hong Kong, de uit Mozambique afkomstige bassist Ildo Nandja, de Nederlandse saxofoonspeler Loek van den Berg en de Bulgaarse drummer Martin Hafizi heeft de band een internationale bezetting die bol staat van de hedendaagse jazztalenten woonachtig in Nederland.

Siu Tin Chi (maar we mogen haar Chi noemen) is geboren in Macau en genoot er een klassieke opleiding. Hierna studeerde zij jazzpiano aan Codarts in Rotterdam bij Rob van Bavel en Franz von Chossy. Dat heeft zich vertaald in een uniek klankpalet, in vorm en uitvoering duidelijk jazz-georiënteerd maar met een ondertoon van neo-klassiek en oosterse volksmuziek.
‘Eclectisch kosmopolitisch’ wordt haar werk genoemd.

Meestal beginnen haar composities als verhalen in haar hoofd, zegt Chi. “Als ik bijvoorbeeld ga wandelen, komen er gedachten naar boven en begin ik me een sfeer of een sound voor te stellen. Later ga ik aan de piano zitten om de melodieën en harmonieën daadwerkelijk te creëren.” De verhalen komen uit het dagelijks leven, zoals ‘The Dance’. Een elegant stuk dat haar werk als balletbegeleider illustreert. Een ander voorbeeld is ‘Sky of the Flatland’, over een vroege treinreis in de winter in Nederland. Het titelnummer ‘Unspoken’ is geïnspireerd door haar leraar Franz von Chossy “die me de moed gaf om mijn muziek te schrijven en vrij te zijn wetende dat er geen beperking is in het leven en de kunst”. ‘Flying Dream’ gaat over een droom die haar als kind vaak overkwam en waarin ze droomde dat ze echt kon vliegen.

Het debuutalbum Unspoken kwam afgelopen jaar uit op Zennez Records is een ronduit betoverend album, waarop de delicate benadering van de bandleden en de composities zich bij iedere beluistering verder in het oor nestelen.

“In haar muziek verwerkt zij op kunstige wijze haar dromen, herinneringen en ervaringen. Zij gebruikt klassieke cadensen die zij soepel laat overvloeien in moderne akkoordprogressies; functionele harmonie verandert evenzo in modale minimal music, afgewisseld met impressionistisch schilderwerk. Maatsoorten als 11/4, 7/4, 9/8 en 5/8 worden niet geschuwd, maar steevast licht, luchtig en bescheiden. Het zit bij Siu Tin Chi in het subtiele en dynamische samenspel. Sferisch, filmisch, zonder theatrale bombarie.”- Storm Bakker, ProgJazz.

Bezetting:
Siu Tin Chi – piano, vocals
Loek van den Berg – saxophone, clarinet
Ildo Nandja – bass
Martin Hafizi – drums

Podium JIN x Thiemeloods Theater | CHI Quartet | do 02 okt 2023 | 20.30 | tickets 15,- vvk, 5<26 / CJP, 17,50 add

nov
4
za
Themaproeverij | Pinot Noir & Chardonnay
nov 4 @ 16:00

Overbekend of onvolprezen? Ontdek Pinot Noir & Chardonnay opnieuw!

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Lenkens Wijn een Themaproeverij aan de hand van een streek. Hierbij wordt een streekgerecht geserveerd. U krijgt 4 wijnen te proeven. Na afloop kunt u uw favoriete wijn in de winkel kopen of bestellen. Kosten €35. Deze maand staan de veelbesproken, maar nog steeds verrassende wijnen Pinot Noir en Chardonnay centraal. Lenkens Wijn: natuurlijk biologisch, gezellig en vertrouwd.  Reserveer via lenkenswijn.nl of scan de QR-code op de afbeelding.

zat 04 nov 2023 | Lenkens Wijn | Themaproeverij | Pinot Noir & Chardonnay | vanaf 16.00u

nov
5
zo
Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Kerri Powers
nov 5 @ 15:00 – 16:45

Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Kerri Powers

Powervolle roots-rock in het hart van Nijmegen

Tangelder Presenteert roots-rock singer Kerri Powers in Thiemeloods Theater. Songs met een stevige beat schitteren naast afgewogen ballads. Voor alle liefhebbers van power dames als Shelby Lynne, Lucinda Williams en Bonnie Raitt.

Powers’ eenzame debuutalbum You, Me And A Redhead uit 2001 werd pas in 2019 (!) ijzersterk opgevolgd door Starseeds, vol stevig aangeklede songs en ijle slide-gitaar songs. Haar eigen kenmerkende stijl en geluid landde definitief op haar laatste album Words on the Wind, waarop zij het lef toont om Roberta Flack’s ‘First Time I Ever Saw Your Face’en Janis Joplins hit ‘Mercedes Benz’ fraai te coveren.

De belofte van een nieuw Kerri Powers-album dat nog dit jaar gaat verschijnen, is al gemaakt. Het draagt nu de enigmatische werktitel Love Is Why. In Thiemeloods Theater zullen we op 05 november ontdekken of Powers zich al waagt aan haar nieuwste materiaal.

Tangelder Presenteert | Kerri Powers | Thiemeloods Theater | 05 november 2023 | 15.00u |

Otis x Thiemeloods Theater – Jacqueline Korevaar | De Grijns van een Djinn (NL)
nov 5 @ 20:00 – 21:00

!Let op: deze voorstelling is verplaatst naar het Besiendershuis, Nijmegen!

 

 

Er was eens een vrouw die verhalen vertelde, nacht na nacht na nacht, 1001 nachten lang. Wetend dat als het verhaal niet spannend genoeg was, haar dat de kop zou kosten. Nu verliest niemand meer haar hoofd voor een verhaal, maar toch willen we steeds de volgende en de volgende en de volgende. Wat voor grotesk monster proberen we zo te verdoven? Misschien is het tijd om op zoek te gaan naar het monster buiten onszelf, in de oude verhalen.

Verteller Jacqueline Korevaar maakt een wervelende mix van de magische 1001-nachtverhalen en bizarre anekdotes uit haar eigen leven, waarin de grens tussen werkelijkheid, waanzin en fantasie steeds verder vervaagt.

Credits
Tekst en performance: Jacqueline Korevaar
Coaching: Sahand Sahebdivani
Foto: Raymond van Mil

Genre: Storytelling
Locatie: Besiendershuis
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duur: 60 minuten
Taal: Nederlands
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

nov
12
zo
Otis x Thiemeloods Theater – Erik Sjøholm | Glenn (EN)
nov 12 @ 20:00 – 21:00

”When I was born, the same day, almost at the same time, my uncle Glenn decided to take his own life. Why? Sometimes we are left with nothing but a blank page.”

In this storytelling concert, nordic singer/songwriter & storyteller Erik Sjøholm dives deep into his own mythology, exploring the stories that have shaped his life.

Taking inspiration from ancient myths, critical twentieth century authors and current singer/songwriters like Regina Spector and Bob Dylan, Erik invites the audience to an intimate and raw live experience that flows seamlessly through songs and stories to a place where we can discover new things about ourselves and why we do the things that we do.

Credits

Performed by: Erik Sjøholm
Written by: Erik Sjøholm & Raphael Rodan
Directed by: Raphael Rodan
Visual Design & Additional writer: Mey Rahimi
Songs written & composed by: Erik Sjøholm
Photos by: Alborz Sahebdivani

Partly funded by Svenska Kulturfonden in Finland

Genre: Storytelling, Music
Location: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duration: 60 minutes
Language: English
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

nov
14
di
Isoleren & Energie Besparen – Een gezond binnenklimaat
nov 14 @ 20:00 – 22:15

Gratis informatieavond over Isoleren & Energie besparen:

Een gezond binnenklimaat met energiezuinige ventilatiesystemen

Op dinsdagavond 14 november houdt Jan van de Veerdonk weer een nuttige, gratis informatieavond over isoleren, verduurzamen en energie besparen, in samenwerking met Bottendaal Groen! Deze editie ligt de nadruk op energiezuinige ventilatiesystemen, een must voor iedereen die meer wilt weten over de nodige slimme luchttoevoer en -afvoer.

Jan van de Veerdonk is een man van de praktijk en praat in eenvoudige, begrijpelijke taal. De les van Jan is dat jouw woning en jouw behoefte maatgevend zijn voor de isolatiemaatregelen die je neemt. Als woningeigenaar heb je zélf de regie. Veel kan je zelf doen, zonder dat grote investeringen nodig zijn.

Deze avond heeft iedereen opnieuw de mogelijkheid om kosteloos kennis te nemen van wijze lessen over ventilatiesystemen: natuurlijke, centrale en decentrale ventilatiesystemen. Een avond met professionals en installateurs, met voorbeelden en antwoorden. Natuurlijk in het Thiemeloods Theater! Meld je aan via: kantoor@veerdonkbouw.nl

Aanvang: dinsdag 14 november 20.00u

Locatie: Thiemeloods Theater, Leemptstraat 34, 6512 EN, Nijmegen

nov
16
do
DIDD Verkiezingscafé | Rob Jetten in Thiemeloods
nov 16 @ 18:30 – 19:30

Rob Jetten in Thiemeloods Nijmegen

Kom langs in de bij DIDD Verkiezingscafé!

In aanloop naar de verkiezingen organiseren Dit is de Dag (EO) en Radio 1 het DIDD Verkiezingscafé. Tijs van den Brink, Margje Fikse en Joram Kaat interviewen samen met het publiek elke dag in een andere lokale kroeg een uur lang een lijsttrekker. En jij kan er ook bij zijn!

De verkiezingen komen eraan! Zo’n bijzondere gelegenheid vraagt ook om bijzondere uitzendingen van Dit is de Dag, de Radio 1-show van de EO waar debat en een goed gesprek centraal staan. Speciaal daarom organiseren we het Dit is de Dag (DIDD) Verkiezingscafé, waar verschillende lijsttrekkers komende tijd aan tafel schuiven bij een lokale kroeg in Nederland. Satirisch verslaggever Diederik Smit maakt elke uitzending een verkiezingscolumn.

Wat is het DIDD Verkiezingscafé?

Onze vaste presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Joram Kaat interviewen de lijsttrekker met het publiek elke dag een uur lang – en jij kan ook jouw vraag stellen! Wat heb je altijd al willen weten van Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB)? Je kunt je vraag vast insturen naar DIT op Whatsapp (gratis). Je leest hier hoe je dat heel simpel kunt doen.Het DIDD Verkiezingscafé trekt door het hele land en opent de deuren om 18.00 uur. Je volgt het programma vanaf 18.30 uur op NPO Radio 1, het themakanaal NPO Politiek en Nieuws en ons YouTube-kanaal.

Uitzending live bijwonen?

We vinden het nog leuker als je de uitzending live bijwoont. Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op:

Donderdag 16 november 18.30u | Rob Jetten (D66) | Thiemeloods Foyer | Leemptstraat 34, Nijmegen

nov
17
vr
Buiten Bereik & Improfessioneel | Impro!
nov 17 @ 20:30 – 22:30

Buiten Bereik & Improfessioneel | Improvisatievoorstelling

‘Hilarische en mind-boggling!’

Buiten Bereik is één van de oudste theatersportverenigingen in Nijmegen. Sinds 1994 verblijden wij uiteenlopende soorten publiek met improvisatietheater, theatersport en workshops. Dit doen we met een leuke en enthousiaste groep van studenten en werkenden. Samen met andere theatersportverenigingen zet Buiten Bereik de meest unieke, verrassende en dynamische voorstellingen neer!

Aan de hand van suggesties uit het publiek – u dus – wordt elke scène geïmproviseerd. Een scène wordt gespeeld in de vorm van een game met zijn eigen opbouw en regels waar wij ons als spelers zich moeten houden. Zoals de populaire game ‘de dierenwinkel’, onder andere bekend van de televisie-hit De Lama’s: de klant is niet tevreden over zijn eerdere aankoop en komt het bijzondere dier terugbrengen bij de verkoper. De klant weet echter niet wat er mis is met zijn gekochte beestje. De verkoper daarentegen is wel perfect op de hoogte van alle details, die door het publiek zijn ingegeven. Door gebruik te maken van improvisatiespel probeert de klant te raden wat er mis is met het dier, waarbij het publiek als hint mag juichen en joelen wanneer de klant dichter bij de oplossing komt.

De combinatie van de vele verschillende games, variërende suggesties uit het publiek en natuurlijk het improvisatietalent van de theatersporters zorgt ervoor dat elk optreden een hilarische en mind-boggling aan onverwachte wendingen ervaring is! Voor deze show heeft Buiten Bereik de theatersportvereniging Improfessioneel uit Den Haag te gast. Weest er snel bij in Thiemeloods Theater Nijmegen!

vrijdag 17 november 2023 | 20.30u | Buiten Bereik & Improfesisoneel | Impro! | Thiemeloods | entree: €10,-

nov
19
zo
Land van Taal & Waal | Nathalie Baartman & Gerjon Gijsbers
nov 19 @ 16:00 – 18:00

Land van Taal & Waal

Nathalie Baartman, Gerjon Gijsbers & Zwaantje Arëns-Storm

Met speciaal optreden van de Bössels!

Met grote trots ontvangen we Twents cabaretière Nathalie Baartman, met de Bössels. De Bössels zijn Marcel van de Schot, Kees van der Hoogen en Erik van Loo die je kunt kennen als Caramba, de begeleidingsband van Joris Linssen.

Nathalie Baartman

Nathalie Baartman is cabaretière en columniste. Geboren en getogen in het oosten van Nederland, heeft Nathalie met haar talent en humor al vele harten veroverd. Met haar typische Twentse accent en droge humor weet ze het publiek keer op keer te verrassen en aan het lachen te maken. In haar cabaretvoorstellingen vertelt Nathalie openhartig en met veel zelfspot over haar eigen ervaringen en observaties. Ze schuwt hierbij gevoelige onderwerpen niet en weet op een luchtige manier maatschappelijke kwesties aan te kaarten. Haar shows zijn altijd energiek, origineel en vol met humoristische sketches. Nathalie Baartman is een veelzijdige artiest die met haar unieke stijl en comedytalent een blijvende indruk achterlaat. Haar optredens zijn altijd een feestje en zorgen ervoor dat het publiek met een grote glimlach de zaal verlaat.

Gerjon Gijsbers

Gerjon Gijsbers (1983) groeide op in Bredevoort Boekenstad. Derhalve is het geen verrassing dat literatuur een primaire levensbehoefte voor hem werd. Ook zijn verdere leven voltrok zich zonder grote verrassingen. Hij studeerde Nederlandse taal & cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, werd gecontracteerd door Wintertuin, publiceerde de columnbundel ‘Ik keek naar boven en had geen idee’ en de roman ‘Scheuren in het canvas’ en won in 2018 Met het mes op tafel. Hij betrad al vele malen het podium van Mensen Zeggen Dingen, is een graag geziene gast op tal van festivals en slijt zijn nadagen in een kamer met uitzicht op een kerkhof…

Zwaantje Ariëns-Storm

Zwaantje Ariëns-Storm schrijft gedichten. Ze laat zich inspireren door de dingen van de dag, menselijk gedrag, verhalen die onze lichamen ons vertellen én door de manier waarop wij samenvallen met al het andere om ons heen. Daar iets zichtbaar van maken, dat is momenteel de bedoeling van haar poëzie.

Land van Taal en Waal | Zondag 19 nov 2023 | 16.00u | Thiemeloods Nijmegen | Tickets €10,-

Land van Taal & Waal is de maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in de Nijmeegse Thiemeloods. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk. Uw gastheren zijn schrijver en journalist Marcel Rözer en Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof.

nov
22
wo
Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Dan Stuart
nov 22 @ 17:49 – 18:49

24 maart Dan Stuart

nov
24
vr
Nijmeegs Storytell-Café
nov 24 @ 20:00 – 22:00

Nijmeegs Storytell-Café in Thiemeloods Foyer

Vrijdagavond 24 november brengt het Nijmeegs Storytell-Café een afwisselend programma met talks en fragmenten uit performings. Met theatermaakster Godelieve Meijers, cabaretier Thom Gerrits, amateurbeoefenaars Peter Rambags en Max Vroom verkent het Café wat er op het gebied van personal storytelling in de regio te doen is en waar er raakvlakken met cabaret en theater zijn. 

Met een fragment uit De Rat Van Amsterdam zien we Nijmeegs cabaretier Thom Gerrits even in zijn home town neerstrijken. Immers speelt hij komend jaar in LUX. Peter Rambags zet deze avond publiekelijk zijn eerste personal story schreden. In een korte vertelling maakt hij ons deelgenoot van hoe hij zich tot moed verhoudt: als iets wat je doet met pijn in je buik. Tijdens een talk met theatermaakster Godelieve Meijers over haar voorstelling Rouwrave (Collectief DELEEF) onderzoeken we hoe rouw een onderdeel van ieders leven is. Gezelligheidseter Max Vroom kookt graag, en het liefst samen met zijn vader. Inmiddels kookt hij “in de kleinste keukens voor de grootste gezelschappen”. Maar hoe gaat hij met de ingrediënten van het leven om? Ook Meneer Otis komt. Met hem werpen we een blik op het aanstaande Nijmeegs Storytelling Festival dat in december plaatsvindt in de Lindenberg.

Janneke Bos (Rebecca Design) is beeldend side kick van host/organisator Nora van Dam (Dramaplaats | Personal stories op het podium). Peter van Esch doet de fotografie.

Nijmeegs Storytell-Café | vr 24 november, 20.00u tot 22.00u | Thiemeloods Foyer | inloop va. 19.30u | €6,50

nov
26
zo
Tangelder presenteert in Thiemeloods Theater | Douwe Eisenga (met proeverij)
nov 26 @ 15:00 – 16:45

Tangelder en Lenkens Wijn presenteren Douwe Eisinga

Je zou de muziek van de Nederlandse componist/pianist Douwe Eisenga ‘neoklassiek’ kunnen noemen, maar dat is een te beperkte omschrijving. Eisenga’s muziek is maximaal minimalisme, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Vanavond speelt Eisenga zijn nieuwe album Poetry Of A City (verschijnt in november) integraal, aangevuld met werk van vorige albums. Daaronder natuurlijk ook het emotionele For Mattia, zijn requiem voor een jonge vrouw dat in Nederland in korte tijd een van de meest geliefde pianostukken werd!

Na dit concert geniet je van Lenkens Wijn & Klassiek Proeverij (meerprijs €10,-).

zo 26 november 2023 | 15.00u | Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Douwe Eisenga | Poetry Of A City | entree €25,- (met proeverij)

 

Tangelder presenteert in Thiemeloods Theater | Douwe Eisenga (zonder proeverij)
nov 26 @ 15:00 – 16:45

Tangelder Presenteert en Lenkens Wijn presenteren Douwe Eisinga.

Je zou de muziek van de Nederlandse componist/pianist Douwe Eisenga ‘neoklassiek’ kunnen noemen, maar dat is een te beperkte omschrijving. Eisenga’s muziek is maximaal minimalisme, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Vanavond speelt Eisenga zijn nieuwe album Poetry Of A City (verschijnt in november) integraal, aangevuld met werk van vorige albums. Daaronder natuurlijk ook het emotionele For Mattia, zijn requiem voor een jonge vrouw dat in Nederland in korte tijd een van de meest geliefde pianostukken werd!

Dit Wijn en Klassiek Concert kun je combineren met een Lenkens Wijnproeverij (meerprijs €10,-).

zo 26 november 2023 | 15.00u | Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Douwe Eisenga | Poetry Of A City

 

Otis x Thiemeloods Theater – Terra Norihiro Terazawa | Standing on the Miraculous Field (EN)
nov 26 @ 20:00 – 21:00

“Standing on the Miraculous Field” is about nature and human nature. Recalling childhood, Terra and his girlfriend Lisa visit a school to learn about sustainable farming in Japan — and are asked to do absolutely nothing. With simple storytelling yet bold symbolism, this work calls on humans to dissolve into nature.

“The play discusses themes of overabundance, lending an alternative philosophy to our social assumption that “bigger is better. It uses the ideologies of Nature Farming to challenge the flaws of commercialism. This show gives an excellent reason… to relax our constant strive for more, and it gifts us with an intimate example of gentle mercy” — My Entertainment World

Terra is from Japan, and studied drama in Israel, and storytelling in Europe. He loves telling unheard, unexpected, and transformational stories — all with lightness and a cheeky smile.

Credits
Writer/Storyteller: Terra Norihiro Terazawa
Sound/Music: Salome Etter
Director: Raffi Feghali

 

Genre: Storytelling
Location: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duration: 60 mins
Language: English
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

dec
2
za
Themaproeverij | Rioja
dec 2 @ 16:00

 

Aandacht voor de hartverwarmende Rioja!

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Lenkens Wijn een Themaproeverij aan de hand van een streek. Deze maand speciale aandacht voor de hartverwarmende Rioja.

Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje is het vaderland van de gelijknamige rode wijn. Traditioneel gerijpt bij de producent en niet bij de koper, dus potentieel altijd ‘mooi op dronk’ in onze glazen.

Tijdens de themaproeverij wordt een streekgerecht geserveerd, en proeft u vier wijnen. Na afloop kunt u uw favoriete wijn in de winkel kopen of bestellen. Lenkens Wijn staat voor natuurlijk biologisch, gezellig en vertrouwd.  Reserveer via lenkenswijn.nl.

zat 02 dec 2023 | Lenkens Wijn | Themaproeverij | Rioja | vanaf 16.00u | €35,-

dec
7
do
Podium JIN | Alistair Payne
dec 7 @ 20:30 – 22:15

 

‘Alsof je tijdens een autorit door een bruisende stad het raam opendraait’.

Zo beschrijft trompettist Alistair Payne zijn nieuwe project This Thread Walks. Het project was van origine een compositieopdracht van het Bimhuis voor de Reflex serie: een serie concerten annex compositieopdrachten waarin talentvolle jonge componisten reflekteren op de wereld en maatschappij van vandaag. Voor het project werkte hij samen met Tongo Eisen-Martin, de gelauwerde en activistische stadsdichter van San Francisco, wiens poëzie en timbre sterke associaties oproept met Gil Scott-Heron. Het resultaat was dermate indrukwekkend dat nu een live-album is uitgebracht van dit optreden op Bimhuis Records, gevolgd door een album release tour.

Alistair heeft Tongo’s tekst, zijn bijzondere gesproken ritme en performance-energie als uitgangspunten gebruikt om te componeren. Zijn schrijftechnieken strekken zich uit over vele uithoeken van de hedendaagse muziekwereld. Je kunt de vervloeiende tonaliteit van Arvö Part horen echoën in de muziek, en de puls en groove die je zou verwachten in het universum van Madlib, naast uitgerekte atonaliteit en stilte. De muziek is geschreven voor een zeskoppige band met daarin enkele van de meest getalenteerde artiesten die momenteel in Nederland gevestigd zijn, waaronder rijzende ster drumster Sun-Mi Hong.

Trompettist Alistair Payne is reeds 8 jaar een prominente naam in de Nederlandse jazzscene. Hij heeft voornamelijk gewerkt als side-man of co-leider van enkele van de meest actieve ensembles in Nederland en Europa: het Sun-Mi Hong Quintet, Tijn Wybenga’s AM. OK, de Guy Salamon Group, Fuensanta Mendez Ensamble Grande, Tineke Postma Quartet en het Teis Semey Quintet om er maar een paar te noemen. In 2017 won Alistair de Getxo International Soloist Award en de tweede prijs met het Sun-Mi Hong Quintet. In 2017 en 2018 won hij de Keep an Eye-recordcompetitie met respectievelijk Molino en de Guy Salomon Group. In 2018 won Alistair ook de Dutch Jazz competitie met het Sun-Mi Hong Quintet.

This Thread Walks laat een totaal eigen geluid horen van de trompettist-componist, waarin spoken word, hiphop en jazz een poëtisch verbond aangaan dat je als luisteraar op het puntje van je stoel houdt.

“Samen produceren ze het meest geïntegreerde en meeslepende huwelijk van jazz en spoken word in jaren.” Henning Bolte – Citizen Jazz.

Een op voorhand uitzonderlijk concert: vernieuwend, genre-overstijgend en urgent, met de vinger aan de pols van deze tijd.

Bezetting:
Marta Arpini – Vocals
Sun-Mi Hong – Drums
Tijs Klassen – Double Bass
José Soares – Alto Saxophone
Floris Kappeyne – Piano/synth
Alistair Payne – Trumpet

dec
9
za
Kledingbeurs | Warm de Winter in!
dec 9 @ 10:00 – 14:00

Op 9 december 2023 worden er (winter)kleding en schoenen ingezameld voor Kledingbank Nijmegen. Tijdens dit evenement kun jij met kleding die je zelf niet meer gebruikt iemand anders heel blij maken! Doneer kleding en ontvang een gratis lootje voor een van de loterijen die deze dag plaats zullen vinden om 11:00 uur en 13:00 uur. Maak kans op toffe prijzen zoals Centerparcs zwembadkaartjes, Pathe filmvouchers, cadeaubonnen en nog veel meer! Daarnaast is er een heerlijke lunch te verkrijgen en kunnen de kids een mooie creatie maken voor in de kerstboom samen met de stoffen van naaiatelier Toffe Stoffen. Zien we jou ook op 9 december tussen 10:00 uur en 14:00 uur bij Thiemeloods, Leemptstraat 34, Nijmegen?

zaterdag 09 december 2023 | 10.00u – 14.00u | Thiemeloods | Kledingbeurs | met loterijen | entree gratis

Eindejaarsproeverij | Lenkens Wijn
dec 9 @ 15:00 – 19:00

 

Een wel héél feestelijke Eindejaarsproeverij bij Lenkens Wijn in het Proeflokaal van de Thiemeloods, hartje Bottendaal!

Proeven, beleven en vooral genieten! Daar gaat het om bij een wijnproeverij van. Geniet op zaterdag 09 december gezellig samen met familie, vrienden of collega’s in het Proeflokaal van de Thiemeloods. Met Wijnmarkt, Proeverijen, Muziek, Kahoot Quiz en nog veel meer! Proef de heerlijkste wijnen, speciale bieren en de  de lekkerste versnaperingen en laat je meevoeren op deze heerlijke culinaire ontdekkingstocht in hartje Bottendaal Nijmegen. Reserveer via info@lenkenswijn.nl of scan de QR-code op de afbeelding!

Zaterdag 09 december | 15.00u | Eindejaarsproeverij Lenkens Wijn | Thiemeloods | €30,-

dec
10
zo
Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Myrddin de Kauter & Imre
dec 10 @ 15:00 – 16:45

 

Het leven is eigenlijk veel te kort voor Myrddin De Cauter. Het is in elk geval te kort voor de flamenco. Want volgens de Belgische gitarist en klarinettist moet muziek ‘alle tijd hebben om te smeulen, honderden en honderden jaren. Evolutie heeft nou eenmaal een traagheid…’

Deze jongste zoon van fenomeen Koen De Cauter is grootgebracht op een dieet van flamenco, jazz en zigeunermuziek. Myrddin leerde gitaarspelen van zijn vader en meerdere Spaanse flamenco-gitaristen, maar verdwijnt altijd liever in zijn eigen muziek: moderne flamenco met een voorkeur voor intens ritme en intieme melodie, zodat het vertellen niets aan kracht inboet. ‘Dat ge kunt wegdromen en geëmotioneerd zijt. Maar ik denk er zelf niet over na, over die gevoelens. Ik speel en ik hoop zo te kunnen wegdromen.’

Zondag 10 december 2023 | 15.00u | Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Myrddin de Kauter & Imre | €15,-

dec
14
do
Kerstwensboom in Thiemepark
dec 14 2023 @ 12:00 – jan 6 2024 @ 12:00

Kerstwensboom 2023 vanaf 14 december in het Thiemepark

O, Denneboom o, Denneboom, wat zijn je takken wonderschoon!
Kom jij ook een wens ophangen? Het is inmiddels een goede traditie (het tiende jaar), om in de donkere dagen voor Kerst wat lichtpuntjes te wensen.
Iedereen is welkom om een wens op te hangen! De kinderen van De Driemaster komen op 14 december een wens ophangen.
De boom heeft als piek een houten engel gemaakt door de Stadsboom

Wij wensen allen een gelukkig en gezond Nieuwjaar!

Wensgroet, Thiemeloods Theater & Rietje Wijns, Bottendaler

vanaf 14 december | Kerstwensboom 2023 | Thiemepark Bottendaal Nijmegen

dec
21
do
Podium JIN | ‘Klankkast’ met Teun Creemers
dec 21 @ 20:30 – 22:15

Klankkast is een nieuw terugkerend concept, vormgegeven door bassist en componist Teun Creemers. Ooit begonnen in het Arnhemse Café Bosch, waar Teun Creemers eerder de meest creatieve jonge spelers alsook gevestigde namen programmeerde in bestaande ofwel splinternieuwe formaties, al dan niet inclusief zichzelf, is het nu tijd voor een doorstart in Nijmegen. Want Klankkast verplaatst zich naar de fraaie houten bovenzaal van de Thiemeloods met zijn prachtige akoestiek voor een nog intiemere ervaring.

Je wordt uitgenodigd je open te stellen voor nieuwe en onvermoede klanken, stijlen en versmeltingen. Als onderdeel van de muziek, die niet alleen emotineel en psychisch, maar ook fysiek resoneert met het publiek. Wees onderdeel van muziek: welkom in de Klankkast!

Improvisatie of nieuwe composities in nieuwe samenstellingen? Alles is mogelijk.

Voor deze eerste Nijmeegse editie nodigde Teun als eerste de meest veelzijdige (meester-)pianist van Nederland uit: Jeroen van Vliet. Op het programma staan o.a. nieuwe composities van Creemers, die we beter het woord kunnen geven:

“De laatste maanden ben ik enorm geïnspireerd geraakt door Blake Mills en zijn veelzijdigheid als gitarist, producer en componist/songwriter. Vooral de muziek van zijn album Mutable Set vind ik ontzettend sfeervol waarbij regelmatig verfijnde dingen in de mix terug te horen zijn zoals het spaarzame maar herkenbare saxofoonspel van Sam Gendel, of de interessante instrumentatie. Alles op dat album is zeer zachtjes ingespeeld en heel erg mooi gemixt waardoor het echt een luister album is waar je met goede speakers in kan wegdromen. Maar naast Mutable Set heeft Blake Mills nog een aantal albums gemaakt met soms sterke lyrics en zeer creatief gebruik van akkoorden en melodie.

Omdat Blake de laatste tijd zo’n enorme inspiratiebron voor mij is geweest wilde ik bij dit concert graag een aantal van Blake’s stukken gaan spelen samen met Joël Botma (trompet), Jeroen van Vliet (piano) en Antoine Duijkers (afrikaanse drums).
Ik kijk er ontzettend naar uit omdat ik deze met deze 3 super smaakvolle muzikanten verwacht dat we de essentie van de muziek van Blake heel goed neer kunnen zetten. Naast het repertoire van Blake Mills zullen we ook wat stukken van eigen hand laten horen.”

Bezetting: Teun Creemers – basgitaar | Jeroen van Vliet – piano | Joël Botma – trompet | Antoine Duijkers – Afrikaanse drums

Donderdag 21 december 2023 | Klankkast | Zaal open: 20.00 | Aanvang: 20.30 | Tickets: 15,00 VVK / 10<26 jaar / 17,50 kassa |

dec
23
za
ROOD ADEO | LIVE
dec 23 @ 20:30 – 22:15

Rood Adeo | LIVE (ft. Esther Croezen)

In 2012 omschreef de Allegro USA de stem van Rood Adeo als ‘The voice of life itself: beautiful and painful at the same time’. Vijf tijdzones en elf jaar later, besef ik dat die omschrijving niet alleen Rood’s stem, maar de intentie van zijn hele werk typeert: afdalen in de donkere, absurde lagen van de psyche om een objectieve schoonheid naar boven te kunnen halen.

‘Het tweeluik Voluntary Intakes en Worn Love – zijn laatst uitgebrachte werk – zou zomaar omschreven kunnen worden als een welkome herleving van de schrijfstijl zoals we die gewend zijn van Leonard Cohen of Nick Cave. Maar hier is meer aan de hand. Adeo’s instrumentbeheersing, meeslepende composities en gêneloos stemgeluid, tillen deze albums zelfs boven dat heerlijke maaiveld uit. Maestro songwriter Rood Adeo plukt gretig aan gevoelssnaren, rukt schellen van de ogen en spot met de onvermijdelijke realiteit: hoe beautiful het leven, maar hoe painful het met de mens gesteld is.’ (IW)

Featuring special guest Esther Croezen. Winters voorproefje? Klik hier?

ROOD ADEO | LIVE | za 23 dec 2023 | 20.30u | Thiemeloods Theater | NIJMEGEN | €22,50 | roodadeo.com

 

jan
6
za
Themaproeverij Bubbels
jan 6 @ 16:00 – 18:30

Bubbles!

Proeven, beleven en vooral genieten bij Lenkens Wijn!

Proost gezellig samen met familie, vrienden of collega’s in het Proeflokaal van de Thiemeloods op het nieuwe jaar! Laat je op informele manier meenemen op een heerlijke ontdekkingstocht. Proef van zes verschillende wijnen, afgewisseld met een heerlijke tapasplankje. Verdiep je in de wijn zelf, het proces van wijn maken en hoe je wijn op de beste manier kunt proeven. Scan de QR-code of reserveer hier!

Zit er een favoriete wijn bij en wil je deze graag meenemen? Dat kan na afloop van de workshop of je bestelt deze later via onze webwinkel. Kosten proeverij (wijn en hapjes) €35 p.p.

za 06 jan 2024 | 16.00u | Proeflokaal Thiemeloods | Bubbels | Lenkens Wijn

jan
7
zo
Ladies Party
jan 7 @ 15:00 – 21:00

Ladies Party in Thiemeloods

Dames, het is de hoogste tijd om te proosten op het nieuwe jaar, tijdens de Ladies Party 2024 in de Thiemeloods! Maria’s fameuze grand-slam party is van alle markten thuis: onvergetelijke karaoke, spetterende dj’s, verleidelijke hapjes en een gratis Salsa Workshop!

07 januari 2024 | 15.00u | Thiemeloods Nijmegen | entree: €7,50 (cash only)

jan
12
vr
Nathalie Baartman | De Bössels van Baartman (verplaatst naar vr 12 jan)
jan 12 @ 20:00 – 22:00

 

Aan de vooravond van hun tournee doen Nathalie Baartman en haar Bössels de sfeervolle bovenzaal van Thiemeloods Theater aan voor een try-out. Deze try-out is geen geklooi met spiekbriefjes en mislukte grappen, nee het is een volwaardige show met cabaret en vooral heel veel muziek. Alle liedjes worden in het Twents dialect gezongen maar zijn voor iedereen goed te volgen.

De Bössels bestaat uit leden van de voormalige band van Joris Linssen, Caramba: Marcel van der Schot (accordeon), Kees van den Hoogen (gitaar) en Erik van Loo (contrabas).

Nathalie Baartman is cabaretière en columniste. Geboren en getogen in het oosten van Nederland, heeft Nathalie met haar talent en humor al vele harten veroverd. Met haar typische Twentse accent en droge humor weet ze het publiek keer op keer te verrassen en aan het lachen te maken. In haar cabaretvoorstellingen vertelt Nathalie openhartig en met veel zelfspot over haar eigen ervaringen en observaties. Ze schuwt hierbij gevoelige onderwerpen niet en weet op een luchtige manier maatschappelijke kwesties aan te kaarten. Haar shows zijn altijd energiek, origineel en vol met humoristische sketches. Nathalie Baartman is een veelzijdige artiest die met haar unieke stijl en comedytalent een blijvende indruk achterlaat. Haar optredens zijn altijd een feestje en zorgen ervoor dat het publiek met een grote glimlach de zaal verlaat.

N.B.!

Nathalie’s try-out stond gepland op do 4 januari, maar is wegens ziekte verplaatst naar vr 12 januari!

Vrijdag januari 2024 | 20.00u | De Bössels van Baartman | Thiemeloods Theater Nijmegen | €10,-

jan
21
zo
Wijn & Klassiek: Rian van Nieuwkuijk
jan 21 @ 14:30

‘Toujours l’amour!’

Lenkens Wijn & Klassiek

Charmante chansons, melancholische melodieën en lieve luisterliedjes vormen de kern van het frisse programma van Rian van Nieuwkuijk. Onder het motto ‘zang is mijn taal, liefde mijn kracht.’ deelt Van Nieuwkuijk niet alleen haar liefde voor de spanning tussen tekst en muziek, maar bovenal de liefde tussen haarzelf en het publiek.

Na het succes van september jl. met van Nieuwkuijks eigen vertalingen van Franse chansons, vanmiddag in de Thiemeloods een reprise van het prachtige concert En RentrantOnderweg naar Huis. De vocaliste treed in volledige bezetting van de En Rentrant-band op: Jeroen Jongmans (piano), Robbie Roël (contrabas), Ruud van den Broek (accordeon), Machteld Jongmans (dwarsfluit) en Herm Hegger (klarinet).

Na afloop wordt samen met het publiek nagenoten onder het genot van een goed glas Franse wijn tijdens de delicate proeverij van Franse biologische wijnen in Lenkens’ Proeflokaal in de Thiemeloods (meerprijs €10,-).

zondag 21 januari 2024 | 14.30u | Lenkens Wijn & Klassiek | Rian van Nieuwkuijk

jan
27
za
LIVE | Josh Gray
jan 27 @ 21:00 – 22:45

 

Het gaat ineens erg hard voor Josh Gray, Met zijn album Songs From The Highway had hij in 2021 de aandacht van een kleine kring kenners op zich gevestigd. Maar met de release van Walk Alone lijkt deze rebelse countryzanger in Nederland echt door te breken, Hoewel hij gevestigd is in Nashville heeft Gray weinig op met de gevestigde country-orde. Met name in zijn teksten waarin hij zich sterk afzet tegen onrecht en gevestigde vooroordelen. Wat dat betreft sluit zijn muziek beter aan bij de outlaw country die opgeld deed in de jaren. Met dank aan alle pers en airplay die over zijn recent verschenen album uit werden uitgestrooid (zie hieronder) kwam zomaar ineens de mogelijkheid van een tour in januari. Josh Gray zal op deze eerste Nederlandse optredens begeleid worden door een band met o.a. Johan Jansen op pedal steel, Pieter Douma op bas en Marc Eshuis op drums.

Josh Gray is geboren in San Fransisco maar groeide op in Maryland. En hoewel hij al op zijn 16e zijn eerste gitaar kreeg, duurde het nog 15 jaar voordat hij zijn eerste optreden deed: “Ik was er nog niet klaar voor” luidt daarvoor zijn verklaring. Ergens de tijd voor nemen totdat het klaar is voor de buitenwereld is voor Gray heel logisch. Mede daardoor blijven zijn doorwrochte teksten in je hoofd doorklinken, lang nadat het liedje is afgelopen.
Hij is een verhalenverteller, protestzanger, dichter die probeert meerdere generaties te verbinden en te bereiken met zijn eigen vorm van songwriting. Zijn klankbeeld is een mix van de folk, blues, country en rock die hem inspireerde om zelf muziek te gaan maken.

Na de release van zijn solo EP in 2015 reide Gray ruim 40,000 kilometer om op te treden en om tot de conclusie te komen dat hij naar Nashville moest verhuizen om aan zijn ontwikkeling te werken. Met wat bevriende muzikanten startte hij onder de noemer Josh Gray and The Dark Features een succesvolle crowdfunding actie om het budget voor een album bij elkaar te schrapen.
Songs of The Highway werd analoog in East Nashville opgenomen en werd bij release warm ontvangen door media en een selectieve groep muziekfans, met name in Nederland. Met de release in het najaar van 2023 van Walk Alone lijkt een definitieve doorbraak bij de Americana en Rootsliefhebbers nog maar een kwestie van tijd. Inmiddels haalde het album mooie posities in zowel de Euro-Americana Charts als de Dutch Americana & Roots Top 13. En, zoals gezegd: haast een overdosis aan prachtige recensies waar van het einde nog niet in zicht is.

za 27 jan 2024 | 21.00u | Josh Gray | Thiemeloods Theater | €15,-

 

jan
28
zo
De Scènemakers
jan 28 @ 15:00 – 17:00

De Scènemakers in Thiemeloods Theater!

Kijk je graag naar theaterimprovisaties, bent je benieuwd naar het ontstaan van een scène, hoe een verhaal verrassende wendingen kan nemen en hoe het zal aflopen? Kom dan kijken naar optreden van de De Scènemakers. Iedere keer opnieuw beleef je een ‘wereldpremière’. Spelers krijgen een thema, een dilemma of een foto voorgelegd en laten zich daardoor inspireren. De scene ontstaan werkelijk in het moment. Dat maakt het spannend en wekt telkens weer je verbazing. De uitkomst is de ene keer humoristisch en dan weer ontroerend.

zondag 28 januari 15.00u | De Scènemakers | Thiemeloods Theater

feb
4
zo
LIVE | Esther Croezen & Cecile van Duinhoven
feb 4 @ 15:30 – 17:30

‘Aardse magie’

Esther Croezen & Cecile van Duinhoven

 

Al vele jaren zingt ster-vocaliste Esther Croezen in binnen- en buitenland jazz, blues, Ierse folk, chansons en contemporain indie. Maar na de talloze concerten, gastoptredens en opnames was het meer dan logisch om de stap naar klassiek repertoire te maken: haar stem vroeg erom, om ook voluit te zingen.

Croezen kent de akoestische geheimen van het Thiemeloods Theater; vlak voor de kerstdagen nog, schitterde zij tijdens het memorabele concert van Rood Adeo. Nu is zij opnieuw in de Waalstad met Cecile van Duinhoven aan haar zijde, de Nijmeegse rots in de muziekbranding. Cecile’s wortels zijn diep in klassieke muziek, tango en wereldmuziek verankerd. Zij verstaat de kunst om de piano te laten dansen, te verstillen, op te zwepen of te laten fluisteren.

Samen nemen zij ons mee naar de impressionistische liedkunst van het begin van de vorige eeuw: dromerige, melancholische liederen van Fauré, Poulenc en Kurt Weill. En verder terug naar ToscaRusalka en Le nozze di Figaro. Niemand verlaat deze zondagmiddag onbewogen de intiemste theaterzaal van Nijmegen na deze aardse magie!

zo 04 feb 2024 | 15.30u | Aardse Magie | Thiemeloods Theater | €15,-

 

i.s.m Silly Sound Artists
feb
8
do
JAZZ | OAK ft. Sjoerd van Eijck – Eight
feb 8 @ 20:30 – 22:15

OAK ft. Sjoerd van Eijck – Eight

Podium JIN | Sjoerd van Eijck heeft de afgelopen jaren duidelijk zijn stem laten horen in de Nederlandse jazzscene. Zijn speelstijl is lyrisch en met een fluwelen touch. In zijn klassieke benadering van de piano vind je de hang naar schoonheid terug in iedere noot. Zijn composities zijn pareltjes van klanken in eigenzinnige muzikale contouren. Na zijn succesvolle debuutalbum Aurora uit 2021 presenteert van Eijck nu het tweede album Eight.

Eight is het resultaat van een zoektocht naar een nieuwe sound en bevat een mix van oude en nieuwe invloeden. Door zich te verdiepen in nieuwe compositietechnieken, vond Sjoerd klanken die hem hielpen zijn composities op een andere manier vorm te geven. Hij dook in de wereld van de Franse componist Olivier Messiaen en liet zich verder inspireren door muziek van Ennio Morricone uit de film The Hateful Eight.

Met Eight laat Sjoerd het vermogen zien om klankbeelden te creëren die verhalen vertellen en emoties oproepen. Het album is een vertaling van zijn zoektocht naar een balans in het leven. Opgenomen in de Fatoria Musica studio in Osnabrück, neemt de muziek van het album Eight je mee op een bijzondere reis.

Vrije improvisatie, klassieke muziek (van Bach tot Ravel), minimalisme en de Scandinavische, melodische jazz stromen samen in het geluid van OAK. Sjoerd richtte in 2019 zijn droomgroep op. Daarvoor verzamelde hij medemusici om zich heen die zijn intieme stijl tot in het kleinste detail aanvoelen. Met OAK vertegenwoordigt hij één van meest spraakmakende groepen van de nieuwe generatie Nederlandse jazzmusici. 

‘Ik vertel een verhaal dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan beleven. De luisteraar wordt iedere keer meegenomen op een reis die nooit hetzelfde is’, benadrukt Van Eijck.

Het belooft een sfeervolle avond te worden in de intieme bovenzaal van het Thiemeloods Theater.

Met: Sjoerd van Eijck (piano), Koen Smits (trompet), Nathan Wouters (bas) en Willem Romers (slagwerk). tickets vvk € 17,50 / kassa € 20,00 | studenten en jongeren onder de 26 jaar: entree € 5 .
zaal open: 20:00 uur | aanvang:  20:30 uur

donderdag 08 feb 2024 | 20.30u | OAK ft. Sjoerd van Eijck | JIN / Thiemeloods Theater

feb
11
zo
LIVE | Josienne Clark
feb 11 @ 15:00 – 16:45

Londense Indie-folk in Thiemeloods Theater

Josienne Clarke, begenadigd singer-songwriter afkomstig uit de levendige muziekscene van Londen, weet haar publiek te boeien met haar emotionele verhalen en betoverende melodieën. Geboren met een passie voor muziek, begon Clarke’s reis naar het rijk van songwriting al op jonge leeftijd. Geïnspireerd door folk-, Americana- en indie-genres, weeft ze vakkundig haar lyrische verhalen met melodieën die diep in de ziel van de luisteraar resoneren.

Haar muziek is tijdloos en gecombineerd met echo’s van traditionele volkswortels. Clarke’s aangrijpende teksten reflecteren op thema’s als liefde, verlies en de fijne kneepjes van menselijke relaties, en bieden een oprechte en introspectieve blik in de menselijke ervaring. Haar stem, tegelijkertijd delicaat en krachtig, bezit het zeldzame vermogen om rauwe emotie over te brengen.

In de loop der jaren heeft Clarke’s muzikale bekwaamheid erkenning gekregen van zowel fans als professionals uit de industrie. Haar toewijding aan haar vak en haar oprechte band met haar publiek hebben haar liveoptredens tot onvergetelijke ervaringen gemaakt. Of ze nu optreedt in een intieme akoestische setting of op grote podia, haar authenticiteit schijnt door en smeedt een diepe band met degenen die het geluk hebben getuige te zijn van haar kunstenaarschap.

Met haar oeuvre blijft Josienne Clarke de grenzen van haar creativiteit verleggen, nieuwe muzikale gebieden verkennen terwijl ze trouw blijft aan haar unieke stijl. Haar liedjes dienen als een troostende metgezel tijdens momenten van bezinning en een bron van troost in tijden van tegenspoed. Als singer-songwriter wordt de nalatenschap van Josienne Clarke bepaald door haar vermogen om harten te raken, waardoor ze een onuitwisbare aanwezigheid is in het moderne muzieklandschap.

zo 11 februari 2023 | 15.00u | Josienne Clarke | Thiemeloods Theater | €15,-

feb
18
zo
LAND VAN TAAL EN WAAL | NOL HAVENS, Hanneke Hendrix, Qader Shafiq en Ishfarah Esseboom
feb 18 @ 15:00 – 17:00
Nol Havens staat vooral bekend als de frontman van de Nederlandse popgroep VOF de Kunst, opgericht in 1983. De band verwierf internationale bekendheid met hun hit Suzanne in 1983, wat leidde tot succes in verschillende landen. En wie kent niet de aanstekelijke ode aan het zwarte goud Kopje Koffie?
Nol Havens heeft een karakteristieke stem en heeft met VOF de Kunst een aantal albums uitgebracht die zowel nationaal als internationaal gewaardeerd worden. Naast zijn muzikale carrière heeft Havens zich ook beziggehouden met acteren en schrijven. Hij heeft meegewerkt aan diverse theaterproducties en televisieprogramma’s. Zo schreef hij samen met Annie MG Schmidt liedjes voor Sesamstraat en meerdere jeugdtheatervoorstellingen.
Met zijn kenmerkende stijl en bijdragen aan de Nederlandse muziekscene heeft Nol Havens een blijvende indruk achtergelaten. Zijn veelzijdigheid als artiest en zijn betrokkenheid bij verschillende artistieke disciplines hebben bijgedragen aan zijn positie als een gerespecteerde naam in de Nederlandse muziekwereld.

Nol Havens

Deze editie van Land van Taal en Waal wordt niet gepresenteerd door Marcel Rözer maar door Hanneke Hendrix. Hanneke Hendrix is een Nederlandse schrijver, columnist, hoorspelmaker en theatermaker. Ze is vooral bekend geworden door haar veelzijdige bijdragen aan de Nederlandse culturele scene.
Als schrijver heeft Hanneke Hendrix verschillende romans en verhalenbundels op haar naam staan. Haar werk kenmerkt zich door een combinatie van humor, scherpe observaties en een unieke vertelstijl. Ze heeft ook regelmatig columns geschreven voor diverse media.
Naast haar werk als schrijver is Hanneke betrokken geweest bij theaterproducties en heeft ze haar creativiteit ingezet in verschillende artistieke projecten. Ze weet op een authentieke wijze hedendaagse thema’s te verweven in haar werk en heeft daarmee een plaats veroverd in de Nederlandse literatuur en cultuur.

Hanneke Hendrix

Qader Shafiq (Kabul 1968) kwam op zijn 25ste naar Nederland; sinds 1994 woont hij in Nijmegen. Hij wekte de nieuwsgierigheid in zichzelf dit platte land te leren kennen, van de Nederlandse taal te houden en in het Nederlands te schrijven.
Qader is oprichter en directeur van Bureau Wijland, een advies- en projectbureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties, met elkaar en met de samenleving. Daarnaast is hij columnist en dichter.
Zijn columns, verhalen en opiniestukken zijn via de radio uitgezonden en in diverse regionale en landelijke bladen gepubliceerd. Hij stelde verscheidene proza- en poëziebundels samen: Feest van tranen en glimlach, Veelzeggende Cijfers en Een zwijgend lied op mijn lippen, een bloemlezing met gedichten en verhalen van Afghaanse schrijvers. Ook is hij medesamensteller van Hoezo tolerant? waarin elf bekende en minder bekende Nederlanders zich uitspreken over tolerantie en de multiculturele samenleving, en de poëziebundel Hoe zie je de toekomst? In 2018 verscheen Qaders eerste dichtbundel, Ziensdurf.

Qader Shafiq

Ishfarah Esseboom is schrijver van een niet bestaand genre, zoals ze zelf zegt. Ze laat zich inspireren door teksten en muziek in verschillende talen en dialecten. Slingerend over de grenzen tussen songtekst, gedicht en spoken word probeert Ishfarah vooral zich vooral niet te houden aan één taal, stijl of discipline. In de hoop dat het voor haar publiek een nieuw licht schijnt op iets wat ze nog niet zo goed kende.

Ishfarah Esseboom

 

Land van Taal & Waal is de maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in het Thiemeloods Theater in hartje Bottendaal, Nijmegen. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk.

Mee-eten? Na de voorstelling wordt er voor € 15.00 een heerlijke dagmaaltijd geserveerd in de Thiemeloods.

zo 18 feb 2024 | 15.00u | Land van Taal en Waal | €10,- | dagmaaltijd €15,-

feb
22
do
JAZZ | Frans Vermeerssen Trio
feb 22 @ 20:30 – 22:15

Frans Vermeerssen Trio – The Trail

Tenor- en sopraansaxofonist (en alt- en bariton bovendien) Frans Vermeerssen behoort al tientallen jaren tot de top van de Nederlandse jazz en speelde in groepen als Bik Bent Braam en het Willem Breuker Kollektief alsook in eigen groepen waaronder All Ears, Africa Brass en Talking Cows (ook met huidig contrabassist Dion Nijland). Nu dus weer in een eigen trio!

De veelzijdige en zeer getalenteerde jonge drummer Thomas Jaspers speelde in 2016 al bij Podium JIN met de twee, als begeleiders van hém in de serie ArtEZ in Residence, nog voor zijn afstuderen aan het conservatorium waar Vermeerssen en Nijland nog altijd doceren. Hoe vruchtbaar die samenwerking is geweest blijkt wel uit hun onlangs verschenen album The Trail. ‘Een dijk van een album’ aldus een recensie op Nieuwe Noten.

Op The Trail keert Vermeerssen terug naar de kleinste ‘complete’ bezetting in de jazz. Veel van zijn favoriete muziek is trio-muziek: A Night at the Village Vanguard en Way Out West van Sonny Rollins, At the Golden Circle van Ornette Coleman, het Ab Baars Trio of Air met Henry Threadgill.

Een trio line-up is echter ook uitdagend, zowel in compositie als in uitvoering, maar blijkt bij deze musici in meer dan goede handen. The Trail bevat twaalf stukken van Vermeerssen die allen verwijzen naar een pad of weg die is, of beter wordt, afgelegd. De thema’s in de, zeer diverse, composities beschouwt hij als startpunten of wegwijzers voor pure improvisaties, waarbij hij het improviseren ziet als het reizen door allerhande verschillende landschappen.

Die landschappen zijn van een adembenemende schoonheid: zeer divers door de verschillende saxofoons en technieken die Vermeerssen gebruikt, en knisperfris, mede door de geweldige ritmesectie die beurtelings zowel melodieus als percussief richting voorgrond treedt. Pure jazz van grote klasse kortom die je op het puntje van je stoel in het Thiemeloods Theater zal houden.

‘Wat een zegen is het dan dat drie Nederlandse jazzmusici met het album The Trail het pad naar de jazztraditie van velerlei onkruid hebben ontdaan en met respect twaalf stukken hebben vastgelegd, die diep wortelen in wat ooit was. Het Frans Vermeerssen Trio legt er wegen uit naar de kernwaarden van jazzmuziek: improvisatie, intuïtie, samenspel en vakmanschap en jazeker, ook swing.
(…..) En moet je vooral op tenorsaxofoon horen wat dit heeft opgeleverd: een droog en tegelijk door merg en been gaand geluid; dwingend, sturend en onontkoombaar. Zó klinken alle grote tenoristen.”
[Rinus van der Heyden, JazzNu]

met: Frans Vermeerssen (tenor- en sopraansax), Dion Nijland (contrabas) en Thomas Jaspers (drums)
Tickets: vvk €15 / €17,50 kassa / €5 <26 jaar of CJP | Zaal open: 20.00 | Aanvang: 20.30

donderdag 22 feb 2024 | 20.00u | Frans Vermeerssen Trio | Thiemeloods Theater

feb
23
vr
STORY LOUNGE | A New Beginning
feb 23 @ 20:00 – 23:00

Story Lounge | A New Beginning

Storytellers, Open Mic & Live Music

In 2023 was er veel belangstelling voor het Nijmeegs Storytell-Café. Ook Marjon Kamp wist de weg naar het Café met authentieke vertel-fragmenten, talks en andere podium-items rondom personal stories te vinden. Ze vertelt zelf en hielp mee in Groningen bij The Grand Pillow Society, georganiseerd door Xina Mercken.

In Nijmegen trapt Marjon Kamp op 23 februari met het Groningse format Story Lounge af: ‘Come and join the Story Lounge. Bring a pillow, kick off your shoes, enjoy the cozy vibes of live music and several short stories. For those who want to try their hand at telling stories themselves, there is an open hat round in the end. Will we see you there?’Story Lounge is Engelstalig.

Story Lounge gaat uit van een thema. Op deze avond is dat A New Beginning. Eerst delen storytellers Bipin, Xina Mercken, Marjon Kamp en Nora van Dam hun stories met het publiek. Daarna gaat er een hoed rond voor de open mic. Live muziek wordt door het Zwols/Nijmeegs duo DoekeMarissa verzorgd. Janneke Bos is beeldend side-kick.

vr 23 feb 2024 | 20.00u | Story Lounge | A New Beginning | Thiemeloods Theater | €6,50

feb
25
zo
LIVE | Marike Jager – UITVERKOCHT
feb 25 @ 15:00 – 17:00

Marike Jager behoort tot de top van singer-songwriters in Nederland. Haar muziek is speels en onvoorspelbaar, gelaagd en altijd betoverend. Nu eens akoestisch en intiem, dan weer experimenteel en onstuimig. Nooit hetzelfde, altijd herkenbaar. Juist daardoor ‘een aanwinst voor de popmuziek’, aldus De Volkskrant. Ze won al de Grote Prijs van Nederland, liet een verpletterende indruk achter op Lowlands en werd vier maal genomineerd voor een Edison. Ze tourt succesvol langs theaters, clubs en festivals en daarnaast ken je haar misschien als presentatrice van onder meer VPRO televisie (Lowlands, Zwarte Cross). Ze werkte met theatermakers en orkesten, nam een duet op met de Canadese songwriter Ron Sexsmith en tourde door het land met hiphopdanser Shailesh Bahoran voor de Nederlandse Dansdagen. Ook sloeg ze samen met drummer Martijn Bosman een experimentele zijweg in met het vrolijke gitaar/drums duo M ft. M. Marike zoekt het avontuur en dat hoor je terug in haar repertoire. Niet voor niets jubelde dagblad Trouw; ‘Van prachtig subtiel tot allervernietigend’.

Marike speelt vandaag akoestisch. Nieuwe muziek die ze niet eerder voor publiek speelde en graag bij ons wil uitproberen. Schetsen, ideeën en natuurlijk ook een aantal ‘golden oldies’.

Zondag 25 februari 2024 | 15.00u | Marike Jager | Thiemeloods Theater Nijmegen

mrt
2
za
Terra Volta – ‘Dans Je Los’ – release party
mrt 2 @ 20:30 – 22:45

Terra Volta | ‘Dans Je Los’ – release party

De 7-koppige Nijmeegse band Terra Volta brengt een hete mix van aanstekelijke ska, bruisende reggae en opzwepende Balkan. Trek je dansschoenen aan en dompel je onder in het feest!

Terra Volta werd in Nijmegen geboren als een lief klein akoestisch jambandje met een voorliefde voor folk en ska. Anno nu is de formatie uitgegroeid tot een vette zevenkoppige puber, die elk publiek opblaast met een eigenzinnige mix van zomerse muziekstijlen uit verschillende hoeken van de wereld. De nadruk ligt op ska, reggae en Balkan. Maar hier en daar klinken ook Afrikaanse en Latin invloeden door.

Terra Volta brengt warme zonnestralen in ieder jaargetijde. Stevige beats, een prominente blazerssectie en opzwepende songs….wat heb je nog meer nodig? De teksten gaan over katers en kroegen, over wiet en waterijsjes en over dansen en drama, maar ook over de maatschappij en haar verwachtingen.

Terra Volta is ontstaan uit Derrick Rake & The Popsicles. Derrick is een in Nijmegen wonende Ierse folkmuzikant, singer-songwriter en voormalig koordirigent. De rebelse zanger was niet tevreden over de singer-songwriterachtige uitvoeringen van zijn nummers. Het moest swingen, het moest dansbaar, het moest voller, krachtiger, mooier! Dat is gelukt met Terra Volta. Inspiratiebronnen zijn onder meer The Skatalites, Doe Maar, Beef en Klavan Gadje.

Onlangs lanceerde Terra Volta de single ‘Maak je los’, de eerste Nederlandstalige release van de band. Dit willen ze met jullie vieren met een release party inclusief een optreden van de band. Dus welkom als je zin hebt in een lekker feestje. Laat je gaan en Dans je los! De toegang is gratis maar om binnen te komen moet je wel het refrein van ‘Maak je los’ zingen. Oefen hier maar even!

02 mrt 2024 | 20.30u | Terra Volta | ‘Dans Je Los’ release-party | Thiemeloods Nijmegen

mrt
3
zo
LAND VAN TAAL EN WAAL | RICK DE LEEUW, Idwer De La Parra en Hava Güveli
mrt 3 @ 15:00 – 17:00

Land van Taal en Waal met o.a. RICK DE LEEUW, Idwer De La Parra en Hava Güveli

 

Rick de Leeuw is een Nederlandse singer-songwriter, dichter en auteur, geboren op 10 november 1960 in Haarlem. Hij staat bekend om zijn veelzijdige artistieke carrière, waarin hij zich heeft onderscheiden als zanger, gitarist en frontman van de Nederlandse rockband Tröckener Kecks. In de jaren 80 en 90 was Tröckener Kecks een invloedrijke band in de Nederlandse muziekscene, met hits als Met Hart en Ziel’ en ‘Nu of Nooit’. Rick de Leeuw’s energieke podiumaanwezigheid en doorleefde teksten maakten hem een herkenbare figuur in de Nederlandse popmuziek.
Na het uiteenvallen van Tröckener Kecks heeft Rick de Leeuw zijn creatieve reis voortgezet als soloartiest. Hij heeft diverse albums uitgebracht, waarbij hij zijn muzikale stijl verder heeft ontwikkeld en zich ook heeft toegelegd op het schrijven van poëzie. Zijn teksten zijn vaak doordrenkt met persoonlijke reflecties en maatschappelijke observaties.

Naast zijn muzikale activiteiten heeft Rick de Leeuw zich ook toegelegd op het schrijven van boeken. Hij heeft enkele romans en poëziebundels op zijn naam staan, waarin zijn literaire vaardigheden tot uiting komen.
Met zijn lange en veelzijdige carrière heeft Rick de Leeuw een blijvende invloed gehad op de Nederlandse kunstwereld, zowel in de muziek als in de literatuur. Zijn werk weerspiegelt een diepgaande betrokkenheid bij de menselijke ervaring en de complexiteit van het leven.

Idwer de la Parra

Idwer de la Parra (1977) publiceerde in RevisorTerrasTirade en de Poëziekrant en won in 2015 de Vondel CS-poëzieprijs met zijn gedicht ‘Kom terug’. Hij studeerde aan de kunstacademie en aan de toneelschool. Zijn debuutbundel Grond (2016) werd lovend ontvangen en bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Poëziedebuutprijs. In 2023 verscheen zijn nieuwste bundel: Vlerk .

Hava Güveli houdt van schrijven, vooral van poëtische teksten. Ze is geboren in een Turks-islamitisch gezin in Deventer. Ze schrijft veel over herinneringen, ook uit die periode. Terugkerende thema’s zijn het voelen van eenzaamheid en de strubbelingen door het opgroeien in de sterk verschillende werelden van thuis en daarbuiten. Vaak beschrijft ze dingen vanuit een kinderlijke blik om de wereld beter te kunnen begrijpen. De gebruikte naïviteit kan zorgen voor ongemakkelijke directheid, maar ook voor komische beelden. Hava schrijft niet alleen, maar combineert sinds kort haar teksten met dansbewegingen en muziek op de cello. Zo komt ze tot een beweeglijke theatrale voorstelling op gladde vloer. In 2006 heeft ze de El Hizjra Literatuurprijs gewonnen. Voor haar eerste bundel ‘Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen’ mocht ze in 2020 de Granate prijs in ontvangst nemen. En in 2023 won ze de jury-prijs van de Poetry Slam Festina Lente. Naast haar eigen schrijfpraktijk is ze ook schrijfdocent en legt ze in haar lessen de nadruk op het creatieve aspect.

Hava Güveli

Land van Taal & Waal is de maandelijkse muzikale, literaire bonte middag in het Thiemeloods Theater in hartje Bottendaal, Nijmegen. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk.

Mee-eten? Na de voorstelling wordt er voor € 15.00 een heerlijke dagmaaltijd geserveerd in de Thiemeloods.

zo 3 mrt 2024 | 15u | Land van Taal en Waal | Thiemeloods Theater | €10,- | maaltijd €15,-

mrt
7
do
JAZZ | Cheek, Haanstra, Frerichs & Peet (VS/NL)
mrt 7 @ 20:30 – 22:15

 

Cheek, Haanstra, Frerichs & Peet (VS/NL)

Podium JIN | Op initiatief van een aantal Nederlandse podia is in maart 2024 een tournee gepland van vier bijzondere individuen voor een geconcentreerde tournee:

Pianist Rembrandt Frerichs en bassist Mark Haanstra koesterden al lang de wens om samen een nieuw (elektrisch!) project te starten en formeerden hiervoor hun dreamteam:
De gerenommeerde Amerikaanse saxofonist Chris Cheek is als geen ander in staat zijn saxofoon te laten klinken als een menselijke stem. Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Bill Frisell en Charlie Haden vroegen hem eerder ook al voor hun projecten. Zijn expressieve en lyrische spel maken hem een van de meest gerespecteerde musici in de internationale Jazz scene. Het kwartet wordt gecomplementeerd door Jamie Peet, wiens persoonlijke stijl en veelzijdigheid hem een van de meest gewilde drummers van Nederland hebben gemaakt.

De groep speelt uitsluitend eigen repertoire. Muziek rijk aan harmonie en kleur en veel vrijheid voor improvisatie. Rembrandt zette in veel van zijn groepen behalve piano ook oudere instrumenten zoals de Fortepiano in. Voor deze groep beweegt hij de andere kant op met de Fender Rhodes en Moog. Met een ritmesectie die diepe grooves en speelsheid combineert zal deze tournee voor zowel de musici als het publiek ongetwijfeld een avontuurlijke sprong in een klankervaring vol muzikale ontdekkingen en emotionele diepgang bieden.

do 07 mrt 2024 | 20.20u | Cheek, Haanstra, Frerichs & Peet | Thiemeloods Theater

mrt
10
zo
Wijn & Klassiek | Joke den Heijer & Alfred Snel
mrt 10 @ 14:30

‘Klank, kleur, smaak en geur’

Joke den Heijer & Alfred Snel

Zangeres en celliste Joke den Heijer en pianist Alfred Snel presenteren op deze zondagmiddag een programma rondom Léon Orthel’s Sonate voor cello en piano, liederen op Franse tekst en drie liederen in het Nederlands. Deze muziek zal in reliëf gebracht worden met muziek o.a. van Jurriaan Andriessen, zijn Nageldeuntjes, humoristisch en poëtisch. En tot slot Hulde-gedicht aan Singer, een tekst van Paul van Ostaijen op muziek gezet door Hans Wijnberg. Het is ten voeten uit Paul van Ostaijen en zal met spektakel gepresenteerd worden.  In de pauze en na afloop zal Toon Lenkens zijn prachtige wijnen laten proeven.

zondag 10 maart 2024 | 15.00u – zaal open 14.30 uur| Lenkens Wijn & Klassiek | Alfred Snel
€15,00: concert zonder proeverij
Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang

mrt
17
zo
Flamenco Encuentros Trio – UITVERKOCHT
mrt 17 @ 15:00 – 17:00

 

Zangeres Erminia Fernández Córdoba, staat bekend om haar mooie heldere stem. Ze zal begeleid worden door de prachtige klanken van gitarist Tijn van der Sanden. In dit trio is danseres Jessica Achten niet te missen met haar sierlijke en krachtige bewegingen. Ze danst  traditioneel flamenco waar moderne invloeden in terug te zien zijn. Het belooft een prachtige middag te worden, zowel intiem als uitbundig en vol energie, met deze 3 artiesten op het podium.

TAPAS IN THIEMELOODS
Na het optreden van Encuentos serveert Thiemeloods overheerlijke tapas.
Maaltijd vullende tapasplank voor 2 personen voor € 30,- met verschillende Spaanse lekkernijen. De tapasplank is ook geheel vegetarisch te bestellen! Voor slechts € 25.- krijgt u er een heerlijke fles Spaanse wijn bij van Lenkens wijn die perfect past bij de plank!

In verband met beperkte beschikbaarheid en voorbereiding van de planken raden wij aan van te voren te reserveren, dit kan door te mailen naar reserveringen@thiemeloods.nl of te bellen naar: 06 53433963. Tapasplanken en passende wijn zijn natuurlijk ook op de dag zelf te bestellen zolang de voorraad strekt.

Zondag 17 maart 2024 | 15.00u | Flamenco Encuentros Trio | Thiemeloods Theater Nijmegen

mrt
24
zo
LIVE | Dean Owens
mrt 24 @ 15:00 – 17:00

Dean Owens is back!

Na zeer overtuigend optreden in 2023 in Thiemeloods Theater is de desert-noir americana vertolker terug in Nijmegen!

Voor alle fans van de Amerikaanse band Calexico is Dean Owens terecht een niet te versmaden house-hold-name. Voor deze Schotse singer-songwriter was afgelopen jaar weer een succesvol jaar. Na de goed ontvangen release van het album Sinner’s Shrine (dat hij samen met Joey Burns en John Convertino van Calexico opnam in Tuscon, Arizona – No. 2 in de lezers jaarlijst van Heaven Magazine en hoge noteringen in de EAC maandlijsten) en zijn succesvolle show op het Ramblin’ Roots Festival in 2022, won Dean voor de derde keer op rij de titel UK Artist of the Year en werd zijn album Sinner’s Shrine uitverkozen tot UK Album of the Year door de The Americana UK Reader’s Poll.

Eerdaags verschijnt zijn album El Tiradito, met tracks van zijn Desert Trilogy die niet op Sinner’s Shrine werden uitgebracht.

zo 24 maart 2024 | 15.00u | Dean Owens | Thiemeloods Theater

mrt
28
do
JAZZ | Michiel Stekelenburg | Catharsis
mrt 28 @ 20:30 – 22:15

Michiel Stekelenburg – Catharsis

Podium JIN | Gitarist en componist Michiel Stekelenburg is geen onbekende in de moderne jazzscene en evenmin bij Podium JIN. Als lid van het voormalige De Raad van Toezicht maar ook middels zijn eigen kwintet. In 2011 bracht hij zijn lovend ontvangen debuut Hypnos uit, dat enkele jaren later werd overtroffen door Layers, een album dat zelfs binnenkwam op nummer 1 van de iTunes Jazzlijst.

Naast het warme geluid vallen vooral Stekelenburgs composities op. Vakblad Gitarist complimenteert hem door te schrijven over ‘luisterrijke, doordacht opgezette stukken die prettig in het gehoor liggen en niet zouden misstaan op een album van Michael Brecker,’ en het invloedrijke Amerikaanse All About Jazz zegt: ‘An excellent, varied set of contemporary jazz. Stekelenburg shines as composer and guitarist, and his fine band never fails to deliver. We look forward to hearing more from them.

Nu introduceert Stekelenburg zijn nieuwe 7-koppige band Catharsis, waarvan het nieuwe album verschijnt op 15 maart op Challenge Records. De groep bestaat uit zeven musici die elk de grenzen van het denken en de muzikale expressie verkennen. Uit een breed muzikaal spectrum worden jazz, rock, indie en modern gecomponeerde muziek samengevoegd, waarbij de modern gearrangeerde driestemmigheid van de blazers een essentiële rol speelt in het totaalgeluid. Verwacht vurige geïmproviseerde solo’s, ondersteund door etherische texturen en dynamische composities. Aan de andere kant deinst het septet niet terug voor het leveren van een flinke dosis rauwe energie!

Michiel Stekelenburg (gitaar), Jesse Schilderink (saxofoon), Tom Ridderbeekx (trompet), Odei Al-Magut (trombone), Sjoerd van Eijck (piano), Thomas Pol (bas), Jasper van Hulten (drums)
zaal open: 20.00 | aanvang: 20.30 | tickets: 17,50 vvk / 12,50 <26/CJP / 20,00 kassa

do 28 mrt 2024 | 20.30u | Michiel Stekelenburg – Catharsis | Thiemeloods Theater

apr
11
do
JAZZ | Paul van Kemenade & Stevko Busch | Double Solo
apr 11 @ 20:30 – 22:15

Paul van Kemenade & Stevko Busch | Double Solo

Podium JIN | JazzArt Award winnaar Stevko Busch (piano) en Boy Edgarprijs-winnaar Paul van Kemenade (saxofoon) kennen elkaar al sinds 1995 toen ze samen speelden in de Contraband. Sinds deze ontmoeting hebben de twee muzikanten hun muzikale band en samenspel alleen maar verbreed en verbeterd. Dat leidde al tot verschillende albums met uiteenlopende intieme duetten die overliepen van emotie. Op hun, vlak voor de corona-periode, verschenen laatste album Double Solo bereikt hun beider samenspel echter nieuwe hoogten, of zo je wilt een ongekende diepgang.

Met het duo Paul van Kemenade and Stevko Busch hebben beide musici door de jaren heen een volstrekt eigen muzikale taal ontwikkeld. Sereen, receptief, overlopend van gevoel, vol tedere stiltes en contemplatief, soms onderbroken door hartverscheurende uithalen, altijd gevolgd door toenadering en verzoening.

Muziek van een bijna onaardse schoonheid die diep door de ziel snijdt, zoals alleen Van Kemenade en Busch dat kunnen brengen. Hoog tijd om beide meesters, in Van Kemenade’s laatste jaar als uitvoerend musicus, terug te halen naar Podium JIN voor op voorhand een ontroerend concert.

‘Het vakmanschap en de verbondenheid van beide musici levert zachte, soms ademstokkende improvisaties op.’ [Rinus van der Heijden, Jazznu.nl]
‘Zelden raakte een Nederlandse musicus de luisteraar zo recht in het hart… een meesterwerk” [Cyriel Pluimakers, Jazzenzo]

Tickets: 15 vvk / 5<26 jaar / 17,50 kassa | zaal open: 20.00 | aanvang: 20.30

do 11 april 2024 | 20.30u | Paul van Kemenade & Stevko Busch | Thiemeloods Theater

apr
12
vr
LIVE | The Breath
apr 12 @ 20:00 – 22:00

 

The Breath – Ierse luisterfolk

Ze spelen in Paradiso, Tivoli, Lantaarn Venster én in Thiemeloods Theater: The Breath.

The Breath bestaat uit het bijzondere samenspel tussen de Ierse zanger Ríoghnach Connolly (BBC2 Folk Singer of the Year 2019, ) en voormalig The Cinematic Orchestra-gitarist Stuart McCallum. Connolly heeft een prachtige, begeesterende stem en is een verhalenverteller pur sang. Ze schrijft persoonlijke en oprechte liedjes over vervlogen zomers en eerste liefdes maar net zo goed over hartzeer en sociaal onrecht en over leven en dood.

Haar soulvolle stem, die laveert tussen delicaat gefluister en krachtige uithalen, samen met het vernuft waarmee gitarist McCallum de nummers inkleurt, geeft de muziek van The Breath ontroerende diepte.

Na hun drie voorgaande albums op het Real World-label van Peter Gabriel brengt The Breath een nieuwe plaat uit Land of my Other! Wriiten in Music: Land Of My Other is een album dat weet te raken, dat ontroert in al zijn kleinheid en dat aan schoonheid simpelweg niets te wensen overlaat. Land Of My Other is The Breath in optima forma, waarbij de combinatie Bartlett-Connolly-McCallum zo mogelijk een nog mooier album hebben weten te maken dan wat de twee eerdere releases al beloofden. Wat een ontzettend mooi album!

vr 12 april 2024 | 20.00u | The Breath | Thiemeloods Theater

apr
14
zo
Thiemeloods Theater | Saranne – EP presentatie ‘Wie Ben Je Dan?’
apr 14 @ 15:00 – 17:00

— [Dit concert stond eerder gepland op 02 juni 2023] —

Wie ben je wanneer je lied verloren gaat in de ruis van alledag? Terwijl Saranne vorig jaar in de coulissen klaar stond om haar nieuwe EP te presenteren, verloor ze door een ongeluk letterlijk haar stem. De rode draad door haar nieuwe nummers is de voortdurende verandering van identiteit na al die dagen dat het anders gaat. En alsof de duivel ermee speelde, liep toen alles anders. Wat zing je wanneer het zingen weer gaat, maar je lied voor altijd veranderd is?

Gedragen door haar karakteristieke, warme stem en persoonlijke vertolking van alledaagse en herkenbare emoties, omlijst Saranne haar nummers met liefde voor verhalen, poëzie, het leven en alles waarmee dit leven je kan overdonderen. Een jaar later is de EP Wie ben je dan? het begin van een nieuw verhaal. Een geluid dat je moet horen.

In de media:

‘Nederlandstalige Americana en folk met hier en daar een vleugje blues en gipsy folk. En het moet gezegd: het toch al kwetsbare genre krijgt in het Nederlands gezongen een extra diepe dimensie, die de Nijmeegse indrukwekkend invult. Ze schreef ‘een miniatuurjuweeltje van elf nummers in het genre: kop dicht en luisteren. Twaalf jaar na de EP This Is Me tilt Saranne zichzelf meters boven het maaiveld uit en iedereen laat haar daar staan. En terecht.’ – Hans van der Maas [Oor – apr 2020]

‘Saranne en het tegenwicht aan de hoeramachine. De kracht van deze troubadour? Haar warme vocalen met zuidelijke tongval en de herkenbare vertellingen over de drukte van de moderne tijd, teruggebracht tot de essentie van het bestaan.’ – Niels Steeghs [The Daily Indie – feb 2020]

Voorproefje? Klik hier!

Thiemeloods Theater | Saranne – EP presentatie ‘Wie Ben Je Dan?’ | zo 14 apr 2024 | Aanvang: 15.00u | Tickets: €10,-

 

 

apr
16
di
Ménestrel
apr 16 @ 20:00 – 23:00
apr
21
zo
De Scènemakers
apr 21 @ 15:00 – 17:00

De Scènemakers in Thiemeloods Theater!

Kijk je graag naar theaterimprovisaties, bent je benieuwd naar het ontstaan van een scène, hoe een verhaal verrassende wendingen kan nemen en hoe het zal aflopen? Kom dan kijken naar optreden van de De Scènemakers. Iedere keer opnieuw beleef je een ‘wereldpremière’. Spelers krijgen een thema, een dilemma of een foto voorgelegd en laten zich daardoor inspireren. De scene ontstaan werkelijk in het moment. Dat maakt het spannend en wekt telkens weer je verbazing. De uitkomst is de ene keer humoristisch en dan weer ontroerend.

zondag 21 april 15.00u | De Scènemakers | Thiemeloods Theater

apr
25
do
JAZZ | Dick de Graaf Quartet – Festive
apr 25 @ 20:30 – 22:15

Jazz. Echte Jazz. Jazzheld.

Dick de Graaf Quartet – Festive

Podium JIN | Dick de Graaf staat internationaal bekend als een bevlogen en avontuurlijke saxofonist met een tijdloze warme en tegelijkertijd ruige, monumentale toon. In 2022 ontving hij de Edison Oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse jazz in de afgelopen veertig jaar. Het juryrapport spreekt over ‘een ware ambassadeur van de jazzmuziek die hij blijft voeden met vernieuwing. Hij kent de dynamiek van een goede spreker: nuance en contrasten, verrassingen en rust, de luisteraar aan de hand meenemen.’

Het Dick de Graaf Quartet zal stukken spelen van het gelauwerde album Festive, dat verscheen op ZenneZ Records. Daarbij presenteert de bandleider nog nieuwere eigen composities, waarin hij zijn hybride benadering van de jazz laat horen. Bij het album zit een boekwerk waarin Dick heel aanstekelijk zijn nu al veertig jaar durende reis door het jazzlandschap beschrijft.

‘…niet te onderschatten bijdragen aan het Nederlandse jazz-ecosysteem… voorloper in het verbinden van stijlen, genres en invloeden’ [Jazzism].

In zijn nieuwe muziek laat hij zijn hybride benadering van de jazz horen. Dick de Graaf: ‘Ik zie mijn muziek als een gastvrije ontvangstkamer waar muzikale elementen uit allerlei muziekstijlen welkom zijn. Zolang ze ons als band maar inspireren tot verrassende ritmes, warmbloedige solo’s en aanstekelijk speelplezier.’

Het is bekend dat de Graaf al vaker de grensgebieden tussen de jazz, klassieke en wereldmuziek heeft verkend. Zo verdiepte hij zich in de muziek van Jimi Hendrix, Tango Nuevo, West-Afrikaanse griots, Turkse muziek, J.S. Bach, Franz Schubert, Olivier Messiaen, Bartók en Peter Schat om maar eens wat invloeden te noemen. Was leider van het fameuze Clazz Ensemble en stond als laatste keer op Podium JIN met o.a. Jerome Hol voor de Hendrix-interpretaties van zijn groep Cry Baby. De jazz blijft de rode draad, en een regulier jazzkwartet blijft in zijn carrière bijna voortdurend aanwezig.

Het is een grote eer de meester vanavond eindelijk weer in Nijmegen te mogen ontvangen voor een avond jazz van het allerhoogste niveau.

met: Dick de Graaf (tenorsax, sopraansax & composities, Barry Green (piano), Jos Machtel (contrabas) en Pascal Vermeer drums | tickets: 17,50 vvk/5<26/20 kassa | zaal open: 20.00u | aanvang: 20.30

do 25 apr 2024 | 20.30u | Dick de Graaf Quartet – Festive | Thiemeloods Theater

apr
26
vr
Story Café | Editie 26 april – Warm oranje en bitterzoet
apr 26 @ 20:00 – 23:00
Ook dit keer komt het Story Café met een programma korte, podiumrijpe verhalen, live muziek en een talk. Cassandra Onck brengt een set live muziek met anekdotes – onlangs bracht Cassandra, die zingt, schrijft en onderzoekt, de single ‘Morgen weer opnieuw’ uit. In ‘Gezelligheidseter’ neemt liefhebbend storyteller Max Vroom ons mee naar een plek in zijn leven waar hij niet wil zijn. Jeugdtheatermaker Vincent Meijburgh, nieuwe near-to-Nijmegen burger uit Cape Town, zoekt zichzelf in een Afrikaans verhaal. Storyteller/host Marjon Kamp kondigt de Story Lounge van 1 juni aan, en host/storyteller Nora van Dam neemt je mee naar haar eerste serieuze optocht op een Koninginnedag in de zestiger jaren. Aan het eind van dit Café vlak voor Koningsnacht rest het publiek bitterzoet gemijmer: was dit alvast een warm oranje avond?
Het Story Café is een laagdrempelig hub-event voor authentieke storytelling als podiumgenre in en om Nijmegen. Zowel liefhebbende als professionele performers kunnen zich kenbaar maken, iets uitproberen of vanuit een ander genre performen, mits authentiek en persoonlijk. Naast stories is er live muziek en een talk. Janneke Bos doet als beeldend side-kick de collage-impressie. Peter van Esch fotografeert.
apr
28
zo
LAND VAN TAAL EN WAAL – Wilfried de Jong en Bert Wagendorp – UITVERKOCHT
apr 28 @ 15:00 – 17:30

Een prachtmiddag over taal, sport, politiek, kunst en het leven in het algemeen. Wilfried en Bert dragen voor uit eigen werk en we hebben Wilfried gevraagd zijn contrabas mee te nemen.

WILFRIED DE JONG

Wilfried de Jong is een Nederlandse schrijver, columnist, acteur en presentator en theatermaker. De Jong begon zijn loopbaan als acteur en heeft in verschillende theaterproducties en televisieseries gespeeld. Met Martin van Waardenberg vormde hij het ongeëvenaarde theaterduo Waardenberg en De Jong. Later breidde hij zijn werkterrein uit naar het schrijven van columns en boeken. In zijn werk is zijn grote liefde voor de wielersport terug te vinden. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door humor en observaties van alledaagse situaties. Jong is ook regelmatig te zien op televisie als presentator en programmamaker.

BERT WAGENDORP

Bert Wagendorp is een Nederlandse schrijver en journalist. Wagendorp heeft een achtergrond als journalist en columnist, waarbij hij voor verschillende Nederlandse kranten en tijdschriften heeft geschreven, waaronder de Volkskrant en de Haagsche Courant. Als schrijver heeft Bert Wagendorp diverse romans op zijn naam staan, waarvan “Ventoux” (2013) wellicht zijn bekendste werk is. Deze roman werd een bestseller en werd ook verfilmd. Zijn romans worden gekenmerkt door hun levendige personages, scherpe observaties en humoristische toon. Naast zijn werk als schrijver en journalist, is Wagendorp ook bekend als wielerliefhebber en heeft hij regelmatig over wielrennen geschreven. Zijn passie voor deze sport komt ook tot uiting in zijn boeken.

mei
5
zo
LIVE | BJ’S WILD VERBAND
mei 5 @ 15:00 – 17:00
NIEUW ALBUM: GHOSTWRITER

Met Sjoerd van Bommel (drums, zang), Gerco Aerts (bas)/Tom Baartmans (bas) en Eric van Dijsseldonk (gitaar, zang)

BJ’s Wild Verband, de band rond singer songwriter/gitarist/producer BJ Baartmans brengt een intrigerende, goed groovende, avontuurlijke vorm van Americana op de planken. Gevangen in pakkende liedjes die voor het grootste deel uit de koker van Baartmans komen. Ze overbruggen een inmiddels meer dan veertig jaar lange reis in de muziek met 14 albums op eigen titel, honderden albumsessies en een slordige 4000 optredens op zak.

Sinds januari 2024 ligt de focus bij optredens op het meest recente Engelstalige album Ghostwriter, aangevuld met eerder werk van BJ en een paar goed gekozen rootsklassiekers.

Bandleden Sjoerd van Bommel (drums, zang), Gerco Aerts (bas)/Tom Baartmans (bas) en Eric van Dijsseldonk (gitaar, zang) vormen een hecht team waarbinnen iedereen op een heel karakteristieke manier mede vormgeeft aan het repertoire. Ze brengen een bonte muzikale geschiedenis mee uit projecten met oa Wouter Planteijdt, Matthews Southern Comfort, Philip Kroonenberg, Levi Parham, André Manuel, Malford Milligan, Oh Susanna, Kerri Powers, The Band Played On.

BJ’s Wild Verband zet een sprankelend geluidsdecor neer waarin Baartmans’ sterk verhalende teksten en uitgesproken gitaarstijl optimaal tot hun recht komen. Muziek die binnen komt als een oude bekende maar toch steeds weet te verrassen.

mei
16
do
JAZZ | Xavi Torres Trio – Quarantena Songs
mei 16 @ 20:30 – 22:15

Xavi Torres Trio – Quarantena Songs

Podium JIN | De virtuoze Catalaanse pianist Xavi Torres beheerst zowel jazz als klassiek en flamenco. Tijdens de eerste lockdown van de pandemie daagde hij zichzelf uit door een maand lang elke dag een nieuw muziekstuk te schrijven.

Het resultaat is nu verschenen op het album Quarantena Songs, uitgebracht op Dox Records. De dertig composities, waarvan er 12 verschenen op het album, weerspiegelen alle gemengde gevoelens uit die tijd, van verdriet en hoop tot nostalgie en dankbaarheid.

Op dit album, wat gerekend kan worden tot één van de beste pianotrioalbums van het laatste jaar, lijken alle kwaliteiten en invloeden van Torres als pianist en componist samen te komen en te versmelten tot schitterende, meeslepende songs, waarbij de soms overdonderende techniek volledig in dienst staat van de zeggingskracht.

Xavi Torres nam het album op met twee verschillende sterrenformaties. Eén trio met de Cubaanse contrabassist Reinier ‘El Negrón’ Elizarde, die samenwerkte met Chucho Valdés, en de Catalaanse drummer Andreu Pitarch, die onder anderen met Miguel Zenón speelde. In het tweede trio, waarmee Xavi nu optreedt bij ons, herkennen we twee veelgevraagde begeleiders, Clemens van der Feen op contrabas en Jamie Peet op drums. De drie jazzvirtuozen spelen nu al zes jaar samen en hun optredens kenmerken zich door kracht, nuance en aandacht voor detail.

met: Xavi Torres (piano), Clemens van der Feen (contrabas) en Jamie Peet (drums).
tickets: 17,50 vvk / 5<26 jaar / 20 kassa | zaal open: 20.00 | aanvang: 20.30

do 16 mei 2024 | 20.30u | Xavi Torres Trio – Quarantena Songs |Thiemeloods Theater

mei
18
za
Tweedehands kledingmarkt
mei 18 @ 11:00 – 15:00

Tweedehands kledingmarkt

Jouw (kinder)kleding/schoenen/accessoires een tweede leven geven? Leuk!

Neem contact met ons op en reserveer voor €15.- een verkoopplekje. Entree is gratis!

Mail: info@knoopnijmegen.nl
Instagram: knoopnijmegen

mei
19
zo
VERPLAATST! Land van Taal en Waal 19 mei verplaatst naar 15 september 2024!
mei 19 @ 15:00 – 17:00
mei
26
zo
LIVE | Black Hat White Hat – alt-country
mei 26 @ 16:00 – 18:00

Voor de pauze zijn er zitplaatsen, na de pauze staanplaatsen.

Black Hat White Hat is folk en alt-country van buitengewone warmte en diepte en kwaliteit. Gitarist Ray Van Haalen en singer songwriter Erik van Oijen (Steve Duke) schrijven samen met Ray’s dochter Lucy Van Haalen (zang, gitaar, bas) nummers die doen denken aan het werk van Gillian Welch & Dave Rawlings, Mandolin Orange en Gram Parsons & Emmylou Harris.  Live worden ze bijgestaan door de beste violist van de Lage Landen: Rotterdammer Tijmen Veelenturf en verrassen ze menig podium in het land met hun muziek, die je het ene moment fluisterend mee de diepte invoert, en het volgende moment je hart laat bonken op een smaakvolle crossover naar de Balkan.

Op 26 mei keren ze voor de derde keer terug naar de Thiemeloods om in hun thuishaven Nijmegen hun eerste – self titled – album te presenteren, met daarop 9 parels van nummers, waaronder hun eerder uitgebrachte zomerhit City On The River. Daarin beschrijven ze het verlangen tijdens de lockdowns naar lange zwoele zomerfeestavonden aan de Waal. Het album is live opgenomen in het koetshuis in Snelrewaard en is nu al te beluisteren op Spotify.

mei
30
do
JAZZ | Dutch Mountain Tribe
mei 30 @ 20:30 – 22:15

Dutch Mountain Tribe

Podium JIN | In een hoefijzervormige opstelling zit de zevenkoppige Dutch Mountain Tribe, geleid door houtblazer en componist Koen Boeijinga. Dit collectief omarmt zowel jonge pioniers als doorgewinterde virtuozen uit de Nederlandse improvisatiescene. Ze verenigen hun diverse achtergronden (Nederland, Italië, Turkije, Spanje en de VS) in een weefsel van eigenzinnige melodieën, bedwelmende ritmes en vurige improvisaties.

Hun muziek roept de verbeelding op van volksliederen uit een mythisch Nederlands berglandschap.
Het collectief beschikt over een uitgebreid arsenaal aan percussie-instrumenten, fluiten,
doedelzakken en andere voorwerpen uit de immense collectie van Koen.

Volg deze musici terwijl ze, met belletjes aan hun enkels, de bergpaden bewandelen en
je laten verdwalen in het unieke landschap van de Nederlandse bergen.

met: Koen Boeijinga (alt-, sopraansaxofoon en blaasinstrumenten), Giuseppe Doronzo (baritonsaxofoon, basklarinet & blaasinstrumenten), Lucas Kloosterboer (trombone, percussie & gitaar), Mees Siderius (drums & percussie), Esat Ekincioglu (contrabas), Pau Sola Masafrets (cello) en Mary Oliver (altviool, & hardangerviool)
Onderdeel van The Records On Tour / Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation
tickets: 17,50 vvk / 5<26 / 20 kassa | zaal open: 20.00u | aanvang: 20.30

do 30 mei 2024 | 20.30u | Dutch Mountain Tribe | Thiemeloods Theater

mei
31
vr
Ongehoord – Eric van Grootel, Ellen Pieterse en Frank van Merwijk
mei 31 @ 20:00 – 22:30

Ongehoord

Theatrale liederen van Brechtiaanse en vrouwelijke componisten, ook levende.

Zondag 26 mei 14.30, Tuinzaal aan de Badhuisweg 27, 7201 GM ZUTPHEN
Vrijdag 31 mei 20.00, Thiemeloods, Leemptstraat 34, 6512 EN NIJMEGEN
Zaterdag 1 juni 20.00, Huis van Puck, Kazerneplein 6-2, 6822 ET ARNHEM

Entree 25 euro, 15 voor een kleine beurs, 10 voor studenten.

Reserveren via ericvangrootel@gmail.com of frankvanmerwijk@kpnmail.nl.

Nemen wij het leven in onze eigen hand, of is dat ongehoord? Ellen, Eric en Frank brengen een gevarieerd programma van liederen die ongemakkelijk durven te zijn, weerbarstig, terwijl ze uitdrukking geven aan het diepmenselijke verlangen naar verbinding en liefde. Vrouwelijke componisten Ellen, Eric en Frank spelen graag repertoire van ondervertegenwoordigde componisten die een breed publiek verdienen. Hun verhalen doen ertoe, of ze van Clara Schumann en Alma Mahler zijn, of van moderne vrouwelijke componisten zoals Lori Laitman en Brittney Boykin. Zo is ‘We wear the Mask’ ontstaan naar aanleiding van de moord op George Floyd. Hanns Eisler en Bertolt Brecht, zij ontwikkelden nieuwe artistieke wegen om het bewustzijn van een modern publiek te ondersteunen, waarin vrouwen, jongeren, buitenlanders en vervolgden welkom waren. Daarom werd hun werk veroordeeld, zowel in het Derde Rijk, in de VS van de Koude Oorlog, als in de communistische DDR. Het ademt de geest van verzet tegen oorlog, onderdrukking, uitbuiting en armoede. Om die reden blijft het uiterst actueel. In verbindende improvisaties klinkt het persoonlijke commentaar van de musici.

In Eric Van Grootel’s liederen nemen mensen het leven in hun eigen hand. Ze willen op een creatieve manier in het hier en nu aanwezig zijn, in contact met anderen en de natuur, als een grotere versie van zichzelf.

We zien u graag tijdens een van de concerten!

jun
13
do
JAZZ | Klankkast by Teun Creemers
jun 13 @ 20:30 – 22:15

Klankkast by Teun Creemers

Podium JIN | Klankkast is een nieuw terugkerend concept, vormgegeven door bassist en componist Teun Creemers. Ooit begonnen in het Arnhemse Café Bosch, waar Teun Creemers eerder de meest creatieve jonge spelers alsook gevestigde namen programmeerde in bestaande ofwel splinternieuwe formaties, al dan niet inclusief zichzelf, is het nu tijd voor een doorstart in Nijmegen. Want Klankkast verplaatst zich naar de fraaie houten bovenzaal van het Thiemeloods Theater met zijn prachtige akoestiek voor een nog intiemere ervaring.

Je wordt uitgenodigd je open te stellen voor nieuwe en onvermoede klanken, stijlen en versmeltingen. Als onderdeel van de muziek, die niet alleen emotioneel en psychisch, maar ook fysiek resoneert met het publiek. Wees onderdeel van muziek: welkom in de Klankkast!

Improvisatie of nieuwe composities in nieuwe samenstellingen? Alles is mogelijk.

De eerste Nijmeegse editie was een waanzinnig succes voor een volle zaal en met een muzikaliteit en groove zoals alleen Teun die neer kan zetten, gelardeerd met fijnzinnig baswerk en geweldig ensemble-spel.

Wie Teun dit maal gaat uitnodigen of wat er op het repertoire komt blijft nog even een verrassing, maar neem van ons aan dat het weer een speciale avond gaat worden en een heerlijke seizoensafsluiting voor de zomer begint.

met: Teun Creemers (basgitaar), de rest: TBA
zaal open: 20.00u | aanvang: 20.30 | tickets: 15,00 VVK / 10<26 jaar / 17,50 kassa

do 13 jun 2024 | 20.30u | Klankkast by Teun Creemers | Thiemeloods Theater

jul
12
vr
Joop Ubeda Praat
jul 12 @ 19:30 – jul 13 @ 22:00

Joop Ubeda Praat

De Nijmeegse scheidsrechter Joop Ubeda leidde ruim 25 jaar lang de partijen van Badr Hari, Rico Verhoeven, Semmy Schilt, Remy Bonjasky en alle andere grote vechters in de kickbokswereld. Na zijn veelbesproken biografie ‘Levenslang in de Ring’ is er nu de theatervoorstelling Joop Ubeda PRAAT.

Joop groeide op in de rauwe volkswijk Wolfskuil en vond zijn plek in boven- én onderwereld. Hij was portier bij discotheken, casino’s en bordelen en hij deed incasso’s in Nederland, België en Spanje.

Joop Ubeda is licht ontvlambaar en een vat vol tegenstrijdigheden, recht voor z’n raap en hij PRAAT vrijuit. Met biograaf Bram van Zundert.

 

Kaarten via: https://www.eventbrite.com/e/joop-ubeda-praat-tickets-922851793557

jul
13
za
NATHALIE BAARTMAN & BAKELIED – Zomerfeesten in Thiemeloods
jul 13 @ 20:30 – 22:00

Thiemeloods serveert tijden de Vierdaagse heerlijke gerechten van de houtskool barbecue met passende salade en rustiek stokbrood. Het is mogelijk een hiervoor combiticket concert/diner te kopen.

Twentse topcabaretière Nathalie Baartman speelde dit jaar de theaters plat met het liedjesprogramma De Bössels van Baartman. Tijdens deze tournee werd ze begeleid door Bakelied (tijdens de tournee heetten ze de Bössels) met leden van Joris Linssen en Caramba. Zonder Joris dus… Het optreden is een fantastische bonte avond met liedjes, vertellingen en columns in de onnavolgbare stijl van Nathalie.

Nathalie Baartman is cabaretière en columniste. Geboren en getogen in het oosten van Nederland, heeft Nathalie met haar talent en humor al vele harten veroverd. Met haar typische Twentse accent en droge humor weet ze het publiek keer op keer te verrassen en aan het lachen te maken. In haar cabaretvoorstellingen vertelt Nathalie openhartig en met veel zelfspot over haar eigen ervaringen en observaties. Ze schuwt hierbij gevoelige onderwerpen niet en weet op een luchtige manier maatschappelijke kwesties aan te kaarten. Haar shows zijn altijd energiek, origineel en vol met humoristische sketches. Nathalie Baartman is een veelzijdige artiest die met haar unieke stijl en comedytalent een blijvende indruk achterlaat. Haar optredens zijn altijd een feestje en zorgen ervoor dat het publiek met een grote glimlach de zaal verlaat.

Foto Femke Teussink

jul
14
zo
PEÑA en FLAMENCOCONCERT met o.a. Jessica Achten – Zomerfeesten in Thiemeloods
jul 14 @ 14:00 – 22:00

Een Peña is een flamenco-evenement met optredens van muziek , dans en natuurlijk heerlijke hapjes en drankjes.
De middag is gratis toegankelijk, voor het flamenco-optreden van de avond worden kaarten verkocht.

Thiemeloods serveert tijden de Vierdaagse heerlijke gerechten van de houtskool barbecue met passende salade en rustiek stokbrood. Het is mogelijk een hiervoor combiticket concert/diner te kopen.

Programma ’s middags

– Tentoonstelling flamenco-tekeningen van Marianne de Bil

– Spaanse hapjes en drankjes

– Start 14.00 uur muziek en Sevillanas-muziek en vrij dansen.

– Rond 14.30 uur demonstratie dans.
Aansluitend Sevillanas-muziek en vrij dansen.

– Rond 15.30 uur cajon workshop.
Aansluitend muziek en sevillanas-dans.

– Rond 16.00 uur demonstratie dans.
Aansluitend muziek en Sevillanas-dans.

FLAMENCO-CONCERT 20:30 uur

JESSICA ACHTEN, FEDERICO ORDONEZ  (DANS), TIJN VAN DER SANDEN (GITAAR), ESTEBAN MURILLO (ZANG)

Jessica Achten is een van Europa’s meest befaamde flamenco danseressen. Tijdens het optreden dat ze eerder dit jaar in Thiemeloods Theater gaf maakte ze dan ook grote indruk en kreeg ze een minutenlange ovatie. Deze avond danst ze met flamenco-grootheid Fedrico Ordonez. Ze dansen traditioneel flamenco waar moderne invloeden in terug te zien zijn. Tijdens deze Piña worden ze begeleid door de prachtige klanken van gitarist Tijn van der Sanden en de emotionele timbre van zanger Esteban Murillo. Het belooft een prachtige avond te worden, zowel intiem als uitbundig en vol energie, met deze vier ras-artiesten op het podium.

jul
15
ma
ANDRÉ MANUEL – STEPHANIE STRUIJK – Zomerfeesten in Thiemeloods
jul 15 @ 20:30 – 22:00

Thiemeloods serveert tijden de Vierdaagse heerlijke gerechten van de houtskool barbecue met passende salade en rustiek stokbrood. Het is mogelijk een hiervoor combiticket concert/diner te kopen.

Op de vierdaagse-maandag houden we geen rustdag, we ontvangen met groot genoegen twee grootse vertolkers van het Nederlandse lied. De avond wordt geopend door enfant terrible André Manuel die in zijn schurende liederen nooit een blad voor de mond neemt. Daarna is het de beurt aan Stephanie Struijk die met haar warme stem en gloedvolle liedjes altijd veel indruk maakt. André en Stefanie spelen allebei ongeveer een uur.

ANDRÉ MANUEL

Al ruim 25 jaar staat deze Tukker bekend als de bikkelharde satiricus. De shows van deze compromisloze bulldozer zit vol incorrecte schimpscheuten, harde grappen en beledigingen. Maar Manuel zet ze zo slim en functioneel in dat je weinig anders kunt dan de conclusie van de Volkskrant onderstrepen: ‘’André Manuel is een van de interessantste cabaretiers in Nederland.’’

Als deel van de band Fratsen, brengt hij maatschappijkritische nummers de wereld in. Wanneer de band stopt, verweeft het cabaret zich meer en meer door zijn liederen vol ongezouten meningen. De uitleg die hij geeft bij zijn liedjes wordt steeds langer. Totdat zich een voorstelling ontpopt die echt cabaret genoemd mag worden. Hij schopt tegen alledaagse dingen aan. Hij wil niet meedoen met een hype en mengt zich in politiek en maatschappelijk debat.

André Manuel is inhoudelijk, geestig, fantasierijk en gitzwart. Niemand laat hij onberoerd.

STEPHANIE STRUIJK

Stephanie Struijk reist als muzikant al bijna twintig jaar langs Nederlandse en Vlaamse theaters. Eerst als Stevie Ann – toen ze nog Engelstalig zong – en inmiddels alweer een aantal jaar onder haar eigen naam.
Haar nieuwe album heet ‘Dezelfde zon’. Ze nam het in één keer op. Zoals ze dat in de jaren dertig deden; met een paar mensen in de studio samen een lied spelen. De goede opname, niet naderhand knippen en plakken.
De verhalen en haar stem staan centraal. De liedjes zouden fragmenten uit haar dagboek kunnen zijn. Eerlijk en herkenbaar zingt ze over de liefde en het moeten loslaten daarvan. En over sterk zijn en kiezen voor jezelf. Kleine liedjes over grote gevoelens.

Net als haar eerste Nederlandstalige album uit 2016 is ‘Dezelfde Zon’ een verzameling liedjes in het Roots/Americana genre. Een groot deel van de muziek en teksten schreef ze samen met Daniël Lohues, die ook het album produceerde.

 

jul
16
di
BERTOLF – UITVERKOCHT – Zomerfeesten in Thiemeloods
jul 16 @ 20:30 – 22:00

 

Thiemeloods serveert tijden de Vierdaagse heerlijke gerechten van de houtskool barbecue met passende salade en rustiek stokbrood. Het is mogelijk een hiervoor combiticket concert/diner te kopen.

Wie de documentaire Bertolf in Bluegrass heeft gezien weet het zeker. De beste bluegrass en rootsmuziek komt gewoon uit Zwolle. Bertolf is de koning van het genre en treed vanavond op met multi-instrumentalist Janos Kolen en bassiste Nathalie Schaap. Dit beloofd een uitermate gedenkwaardige avond te worden …

BERTOLF TRIO

‘Bluefinger’ is de titel van het nieuwe album van Bertolf. In het gelijknamige programma brengt hij  zijn nieuwe werk en de beste nummers en hits van eerdere platen, maar dan wel in volledig akoestische bluegrass-versies, begeleid door twee toppers uit de Nederlandse bluegrass-scene: Nathalie Schaap op contrabas en Janos Koolen op mandoline.
Bertolfs liefde voor muziek begon met bluegrass. Zijn vader draaide bijna niets anders en het ouderlijk huis stond vol met gitaren, mandolines en banjo’s. Niet lang geleden reisde de singer-songwriter en gitarist naar Nashville om eindelijk zijn oude droom eens waar te maken: een album opnemen met zijn grote helden, muzikanten waar hij al zijn hele leven naar luistert. Onder meer dobro-grootheid Jerry Douglas, vioolgenie Stuart Duncan en baslegende Mark Schatz speelden mee.
Ook vertelt Bertolf over de geschiedenis van bluegrass en speelt hij een aantal parels uit dit roemruchte repertoire.

 

jul
17
wo
VAN WYCK (trio) – Zomerfeesten in Thiemeloods
jul 17 @ 20:30 – 22:00

Thiemeloods serveert tijden de Vierdaagse heerlijke gerechten van de houtskool barbecue met passende salade en rustiek stokbrood. Het is mogelijk een hiervoor combiticket concert/diner te kopen.

Wij van Thiemeloods hebben zo onze vaste gasten. Zo mag Christien Oele, ofwel VanWyck, niet ontbreken op ons intieme podium in de Thiemeloods. Tijdens de vele optredens die wij van haar meemaakten werden we andermaal geraakt door haar gloedvolle songs gezongen met warm fluwelen stem. VanWyck treed vanavond op als trio.
Voor de fijnproevers!

De Amsterdamse singer-songwriter VanWyck maakt bedwelmende alt-folk. Van breekbaar en intiem tot donker rockend en krachtig. In korte tijd bouwde ze een eigenzinnig oeuvre op waarmee ze tot ver over de landsgrenzen bewondering oogst. Haar nieuwe album, Dust Chaser, verschijnt in september bij Excelsior Recordings. Op dit nieuwe album zet VanWyck een nieuwe stap. Met invloeden zo divers als blues, dance, desert rock en psychedelica rekt ze de grenzen van haar genre zover op dat ze bijna lijken te verdwijnen. Met als standvastig baken die altijd rake teksten en een stem die recht tot het hart spreekt.

foto Robin du Puy
jul
18
do
ALEX ROEKA (trio) – UITVERKOCHT – Zomerfeesten in Thiemeloods
jul 18 @ 20:30 – 22:00

Thiemeloods serveert tijden de Vierdaagse heerlijke gerechten van de houtskool barbecue met passende salade en rustiek stokbrood. Het is mogelijk een hiervoor combiticket concert/diner te kopen.

De nieuwe voorstelling Nachtcafé van Alex Roeka ontving louter juichende recensies. Alex is een jonge hond in het lichaam van een oude wijze man. Met zijn prachtig schurende stem brengt hij zijn muzikale poezie zoals alleen hij dat kan. Een oorspronkelijk en uniek artiest.
Met Jeroen Kleijn (drums) en Reyer Zwart (diverse instrumenten)

NACHTCAFÉ
THEATERCONCERT

Treed binnen, vrienden, in het nachtcafé,
Waar Roeka achter de bar staat
En u laat proeven van exquise dranken,
Die onverwachte landschappen en verrassende vergezichten
Aan uw geestesoog voorbij doen glijden.

Zet u neer en laat u meevoeren
Door een aanstekelijke levenslust
En de daar onverbrekelijk mee verbonden melancholie.

Laat u onderdompelen in wrange en opwindende liefdesverhalen.

Ga naar het toilet, staar naar de snijdende muurpoëzie,
Mijmer over de dingen die u zojuist gehoord heeft
En dans, terugkomend uit uw eenzaamheid,
Op de klanken van het bandje in de hoek,
Dat wel raad weet met ritme en virtuositeit.

En keer ten slotte halfdronken door het ochtendgloren huiswaarts,
Verrijkt en gelouterd.

foto Corbino