07-11-2014

PROGRAMMA

okt
17
do
Neil Young Ontsloten – JP Den Tex, Kees Prins, Paul de Munnik | UITVERKOCHT
okt 17 @ 20:30 – 23:00

In zijn spraakmakende reeks ‘Storyteller Specials’ zoekt JP Den Tex deze keer – samen met zijn vaste gasten Kees Prins, Paul de Munnik, Edo Donkers, Vera van der Poel en violist Diederik van Wassenaer – de sleutel tot de tobbende lyriek van Neil Young. Is hij nog steeds ‘a miner for a heart of gold’, speurend naar zuiverheid en ware liefde? Of zingt hij tegenwoordig – sadder but wiser – “Young man, take a look at my life, I was just like you are?” In ‘Neil Young Ontsloten’ volgt het Ronkend Asfalt Collectief de singer/songwriter op zijn eenzame tocht over de snelweg van het leven. Daarnaast onderzoekt het de creatieve coöperaties van deze onverbeterlijke romanticus, illustere bands als Buffalo Springfield, Crazy Horse & CSNY. En vanzelfsprekend zijn er ook deze keer weer mooie NL vertalingen, relevante achtergrondverhalen en smeuïge anekdotes! Speciale gast is de Nijmeegse gitariste/mandolinespeelster Yvonne Ebbers, plaats van handeling opnieuw het Amsterdamse Betty Asfalt Theater – op woensdag 9 en donderdag 10 oktober – alsmede de Nijmeegse Thiemeloods op donderdag 17 oktober. Wees er snel bij, want beide intieme speelplekken tellen maar 120 zitplaatsen!

De voorstelling is UITVERKOCHT.
Aanvang: 20:30 | Tickets: 19,50 normaal / 38,- combiticket diner + concert

Tickets

okt
20
zo
TG de Winter | Nu even wel, Nu even niet | UITVERKOCHT
okt 20 @ 17:30 – 22:30

Aanvang: 17:30
Kosten: (tweeluik + 3-gangendiner/vegetarisch): 37,50

De voorstelling is inmiddels UITVERKOCHT!

Tickets

TG de winter nu even wel nu even niet

Dit is de tweede voorstelling van de Nijmeegse theatercollectief De Winter. De voorstelling Nu even wel, Nu even niet komt na een uitverkochte reeks op 20 oktober naar de Thiemeloods. Het tweeluik geschreven door Maria Goos wordt gecombineerd met een 3-gangen diner.
De voorstelling speelt zich af op twee verschillende momenten. In het eerste deel, Nu even niet, zien we vier bevriende mannen die maandelijks bij elkaar komen in hetzelfde restaurant. Langzaam aan wordt duidelijk hoe verschillend de levens van de vier mannen zijn en hoe ze steeds meer uit elkaar groeien. En dan wordt één van hen ziek.
In het tweede deel, Nu even wel, zien we vier vrouwen in datzelfde restaurant die allemaal op de een of andere manier gerelateerd zijn aan de inmiddels overleden vriend uit Nu even niet.
Nu even niet, nu even wel maakt een schurend, komisch geheel over herinneringen aan vrienden en geliefden. Wie zijn we ten opzichte van elkaar?

Over TG de Winter
Het werk van TG de Winter laat zich omschrijven als smerig, realistisch theater. TG de Winter is absurdistisch, humoristisch en eerlijk. Ten grondslag aan hun voorstellingen ligt een fascinatie voor de schoonheid van de lelijke mens.

nov
7
do
Met lichte tred door het leven | Lezing Bertie Hendriks
nov 7 @ 20:00

Aanvang: 20:00 uur
Kosten: 15,00 (incl. koffie en thee in de pauze)
Aanmelden: via de site van Itip (school voor leven en werk)

Iedereen weet dat het leven zowel vreugde als pijn en verdriet brengt. Zwaar wordt het leven als we ons hechten aan de verdrietige kant: aan gevoelens van slachtofferschap die zich vastzetten in denkbeelden over onszelf en ons bestaan.
 
Met lichte tred door het leven gaan vraagt zowel realiteitszin als het loslaten van deze beelden. Onbevangenheid, nieuwsgierigheid en liefde vormen ingrediënten voor een basishouding waarmee je de weerbarstige werkelijkheid kunt zien zoals die is. Het gaat er dus niet om dat je het ontkent of ervoor wegvlucht. Maar dat je het omarmt en verheft en de zwaarte kunt loslaten. Zo maak je de weg vrij naar het licht, naar de verlangens van je ziel, naar waarachtig contact met de ander en het andere.
 
In mijn leven wordt deze basishouding ondersteund door rust en meditatie, door stilte en eenvoud en het horen van een goed verhaal.
 
Deze avond neem ik je mee in een goed verhaal over hoe je met lichte tred door het leven kunt gaan, waarin ook een moment van meditatie zal zijn.

Bertie Hendriks

nov
9
za
Bottendaal, al honderd jaar een gemengde wijk
nov 9 @ 13:30 – 16:30

Historische vereniging Numaga heeft in 2019 het 65-jarig bestaan gevierd met een programma dat gewijd was aan bouwen en wonen in Nijmegen. We ronden de activiteiten van dit dertiende lustrum af met een middag waarin de wijk Bottendaal centraal staat.
Bottendaal is een oude wijk; de eerste woningen werden in de jaren tachtig van de negentiende eeuw gebouwd. Bottendaal is ook een gemengde wijk. Vanaf het begin is er niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. Bedrijven als Dobbelman, Thieme, ASW, de Kapokfabriek stonden te midden van de woonstraten. De bevolking was niet homogeen. Arbeiders, fabrikanten en de middenklasse hebben hier hun huizen en straten gehad.
De jaren 1970 – 1980 betekenden een ommekeer. De bedrijven vertrokken, de meeste bedrijfspanden werden gesloopt en vervangen door sociale woningbouw. Tegelijkertijd kwamen twee nieuwe bevolkingsgroepen Bottendaal binnen: studenten en migranten, aanvankelijk vooral gastarbeiders.
Aan de geschiedenis van Bottendaal besteden we tijdens onze lustrummiddag 9 november uitgebreid aandacht via lezingen, interviews en rondleidingen.

Het programma:
13:30 uur inloop
14:00 uur lezingen / interviews
15:30 uur rondleidingen
16:30 uur slotbijeenkomst

De lezingen:
Wim de Natris, buurtbewoner, architectuurhistoricus en kenner van de wijk, vertelt over wonen en werken vanaf de aanleg van de wijk tot de jaren 1970.
Paul van Hontem, architect, gaat in op de strijd voor de sociale woningbouw in de jaren tachtig. Hij verbindt zijn persoonlijke verhaal met de geschiedenis van de stadsvernieuwing.
Journalist Eric Reijnen Rutten interviewt oud-buurtbewoner en documentairemaker Sinan Can over het leven als gastarbeidersgezin in de wijk.
Jan-Willem Koekkebakker vertelt over de betekenis van de Gastarbeidwinkel, waarvan hij voorzitter is geweest. Deze in Bottendaal gevestigde organisatie kwam op voor de belangen van de eerste generaties migranten in Nijmegen

De rondleidingen:
We hebben vier wijkbewoners bereid gevonden een rondleiding te verzorgen, waarin zowel de sociaal-historische als bouwkundig-architectonische aspecten aan de orde komen.

De slotbijeenkomst:
uitreiking van de Numagapenning.
nawoord van Numaga-voorzitter Theo Engelen.
borrel en gezellig samenzijn.

feb
17
ma
Liefde | zet je roze bril af | Jan Drost
feb 17 @ 20:00 – 22:00

Tijd: 20:00 – 22:00
Tickets: 12,50

Laat je inspireren door filosoof Jan Drost. Formuleer met de andere deelnemers vragen die je altijd al had willen stellen. Of waarvan je niet wist dat je ze had. Aan de hand van deze vragen wordt de spreker geïnterviewd.

Bouwen aan een toprelatie. Jan Drost veegt alle romantische ideeën van tafel. Het komt er op aan dat je geen garanties bij de ander zoekt. Hij is ervan overtuigd dat denken ons vermogen tot liefhebben een goede dienst kan bewijzen. Hij bespreekt in zijn lezing een aantal belangrijke ideeën over liefde en romantiek.

Hij wil laten zien hoe onze romantische idealen en opvattingen over seks van grote invloed zijn op ons zoeken naar en beleven van liefde. Zijn wij vrij als het op de liefde aankomt? Hebben wij iets over ons liefdesleven te zeggen? Of zijn wij weerloos overgeleverd aan Cupido, dat wispelturige engeltje dat ons te pas en te onpas met zijn pijlen bestookt of liefdeloos links laat liggen?

Jan Drost (1975) is schrijver en filosoof. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij schreef onder meer het boek ‘Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde’. Daarin beschrijft hij hoe allerlei ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd doorwerken, zowel ten goede als ten kwade.

Georganiseerd door Iederal: Iederal biedt een breed en gevarieerd programma van events op het gebied van zingeving. En daagt je uit met een frisse, nieuwe blik je denken, waarden en handelen onder de loep te nemen. Eens anders te kijken. Je te verdiepen en te verbinden. Iederal streeft naar een wereld met meer compassie, solidariteit en duurzaamheid.

iederal

feb
24
do
Kees Prins, Paul de Munnik & JP den Tex
feb 24 @ 18:00 – 23:00

Belangrijke update:
De theatervoorstelling zal EERDER beginnen:

Opening buffet voor de Combi tickethouders: 18.00 uur
Deuren open voor iedereen + bestel zeker je drankje: 19.30 uur
Zaal open: 19.45 uur
Aanvang optreden: 20.00 uur

De Vertalingen | Theaterconcert

Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex vertaalden 20 iconische popsongs uit de 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw. Liedjes van Bob Dylan, Joni Mitchell, Lou Reed, Tom Waits, Robbie Robertson en Neil Young.
In dit theaterconcert worden ze bijgestaan door Yvonne Ebbers (gitaar) en Allie Summers (viool). De zangeres Vera van der Poel doet mee als ‘speciale gast’.

De teksten vormen een bloemlezing uit de succesvolle reeks Storyteller Specials, die tussen 2017 en 2020 2 x per jaar in Betty Asfalt Amsterdam en Thiemeloods Nijmegen werden gehouden. In de tussentijd namen de 3 mannen onder de naam “Prins, De Munnik & Den Tex” ook een (gelijknamig) album op.
Van 24 februari tot 1 mei 2022 trekken ze met “De Vertalingen” langs de Nederlandse theaters.

Wij voelen ons zeer vereert dat het eerste Theaterconcert van deze drie heren bij de Thiemeloods zal plaatsvinden!
Er zijn twee verschillende tickets te bestellen:

Concert Ticket: deze geeft toegang tot alleen het Theaterconcert
Diner + Concert Ticket: begin deze avond met een heerlijk diner (meer informatie aangaande het eten volgt)

Tickets

Aanvang Diner: 18.00 uur / 18.30 uur
Inloop Theaterconcert: 19.30 uur
Aanvang Theaterconcert: 20.30 uur

(Foto: Sander de Goede)

sep
10
za
Open Monumentendag 2022 | Thiemeloods
sep 10 @ 13:00 – 15:00

De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 met als thema duurzaamheid.

Op zaterdag en zondag opent de Thiemeloods de deuren vanaf 13.00 uur.
Om 13.30 uur zal er een 1 uur durende lezing worden gegeven over verduurzamen van grote monumentale panden door Jan van der Veerdonk.
Het gaat over de techniek en bouwfysische problematiek bij de combinatie van isoleren, ventileren en verwarmen die hoort bij de energietransitie (van minder energieverbruik tot van het aardgas af) en verschillende opties voor het installatiewerk.
Wat is er mogelijk in deze (grote) oude panden? Veel, ook bij slecht geïsoleerde panden met steens muren en enkel glas ramen, soms ook glas in lood zijn er mogelijkheden voor verduurzaming.

Om 15.00 uur zal er een rondleiding plaatsvinden met aandacht voor verduurzaming in groot monumentaal pand in de stad van Nijmegen.
Graag van tevoren aanmelden via: kantoor@veerdonkbouw.nl

De Thiemeloods is één van de weinige industriële loodsen die nog herinnert aan de tijd dat er bijna 100 productiebedrijven waren in de wijk Bottendaal. De Thiemeloods is gebouwd in 1905 als houtopslagplaats voor een houthandel. Later werd de loods papieropslagplaats bij de er tegenover gelegen drukkerij Thieme.

Deuren open: 13.00 uur
Aanvang lezing: 13.30 uur
Rondleiding: 15.00 uur
Aanmelden: kantoor@veerdonkbouw.nl
De Thiemeloods zal vanaf 15.00 uur gesloten zijn.

sep
11
zo
Open Monumentendag 2022 | Thiemeloods
sep 11 @ 13:00 – 15:00

De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 met als thema duurzaamheid.

Op zaterdag en zondag opent de Thiemeloods de deuren vanaf 13.00 uur.
Om 13.30 uur zal er een 1 uur durende lezing worden gegeven over verduurzamen van grote monumentale panden door Jan van der Veerdonk.
Het gaat over de techniek en bouwfysische problematiek bij de combinatie van isoleren, ventileren en verwarmen die hoort bij de energietransitie (van minder energieverbruik tot van het aardgas af) en verschillende opties voor het installatiewerk.
Wat is er mogelijk in deze (grote) oude panden? Veel, ook bij slecht geïsoleerde panden met steens muren en enkel glas ramen, soms ook glas in lood zijn er mogelijkheden voor verduurzaming.

Om 15.00 uur zal er een rondleiding plaatsvinden met aandacht voor verduurzaming in groot monumentaal pand in de stad van Nijmegen.
Graag van tevoren aanmelden via: kantoor@veerdonkbouw.nl

De Thiemeloods is één van de weinige industriële loodsen die nog herinnert aan de tijd dat er bijna 100 productiebedrijven waren in de wijk Bottendaal. De Thiemeloods is gebouwd in 1905 als houtopslagplaats voor een houthandel. Later werd de loods papieropslagplaats bij de er tegenover gelegen drukkerij Thieme.

Deuren open: 13.00 uur
Aanvang lezing: 13.30 uur
Rondleiding: 15.00 uur
Aanmelden: kantoor@veerdonkbouw.nl
De Thiemeloods zal vanaf 15.00 uur gesloten zijn.