07-11-2014

PROGRAMMA

okt
26
za
Festival Jazz International Nijmegen | Kiki Manders
okt 26 @ 16:00 – 17:00

4e editie Festival Jazz International Nijmegen

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 24, 25, 26 en 27 oktober 2019. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij onder andere: Brebl, Doornroosje, LUX en de Lindenberg. Daarnaast biedt ook dit jaar Free Jazz weer een aantal pop-up concerten op bijzondere plekken.

Op 26 oktober komt Kiki Manders naar de Thiemeloods.
Tijd: 16:00 – 17:00 uur
Entree: Gratis

jazz nijmegen kiki manders

nov
17
zo
Sri Lanka Dag | Cultural journey
nov 17 @ 13:00 – 17:00

Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Entree: Gratis

We nemen je mee op een culturele reis: Food & Tea demonstratie | moderne Tamil zang en dans | culturele presentaties | Sri Lanka lekkernijen
Van o.a. spicetrip.nl & Indu’s Kitchen

13:00 – 13:05 Welkom
13:05 – 14:05 Kookdemonstratie en proeverij van Chef Paulami van Spicetrip.nl
14:10 – 14:30 Dance Troupe Performance
14:30 – 15:15 Culturele presentaties
15:15 – 15:45 DJ Sharugan (vocal performance)
15:45 – 17:00 Mingle, eat, drink, dance, enjoy!

Sri Lanka Dag

apr
22
wo
De Online Boekenproeverij
apr 22 @ 16:00 – 17:00

Bijzondere boekentips bij de online Boekenproeverij
Op woensdag 22 april van 16.00 tot 17.00 uur kunnen leesliefhebbers via Twitch TV kijken naar een live-uitzending van de ‘Boekenproeverij’. Vanuit de Thiemeloods bespreken twee bibliotheekmedewerkers en een boekverkoper van Dekker v.d. Vegt de mooiste pareltjes uit de boekenwereld.
Normaal gesproken vindt de Boekenproeverij in Bibliotheek De Mariënburg plaats. Vanwege de sluiting van de bibliotheken is nu gekozen voor een live-verbinding vanuit de Thiemeloods. Via Twitch.tv kunnen boekenliefhebbers live meekijken. De uitzending is na afloop terug te kijken via dezelfde link.

Inspiratie voor lezers
Bibliotheekmedewerkers Marjolein Hordijk (projectmedewerker) en Kitty Ferrari (adviseur media) gaan samen met boekverkoper William Remmers van Dekker v.d. Vegt in gesprek met schrijver en dichter Heidi Koren. Ze bespreken naast nieuwe titels, ook minder bekende boeken die zeer de moeite waard zijn om te lezen. Titels die heel geschikt zijn voor leeskringen, maar natuurlijk ook voor andere leesliefhebbers. Marjolein en Kitty bespreken titels van e-books die te vinden zijn in de Online Bibliotheek of de ThuisBieb-app (kijk voor meer informatie op www.onlinebibliotheek.nl). William geeft tips over actuele boeken die lezers nu absoluut niet mogen missen.

Win een boek
Tijdens de uitzending is er een prijsvraag, waarbij kijkers een van de besproken boeken kunnen winnen. Aan het eind van de uitzending wordt er nog een boek weggegeven, deelnemen aan deze prijsvraag kan tot woensdag 29 april. Op deze dag wordt de winnaar ’s avonds bekend gemaakt tijdens een live-uitzending met boekpresentaties van de Nijmeegse schrijvers Marjolein Visser en Marcel Rözer, ook vanuit de Thiemeloods. Meer informatie hierover is binnenkort beschikbaar op de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid (www.obgz.nl).

Tips voor Thuis
De vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn dicht, maar online gaat de dienstverlening van de bibliotheek verder. Bekijk de Tips voor Thuis-pagina voor nog meer lees-, leer- luisterplezier in deze coronatijd: www.obgz.nl/tipsvoorthuis.

online boekenproeverij
bibliotheek gelderland zuid
dekker van de vegt

apr
29
wo
Nijmeegse Schrijvers Live
apr 29 @ 19:00 – 20:00

Talkshow
Debuteren met een roman is voor een schrijver een belangrijke mijlpaal, maar wat als je boek precies uitkomt in de coronaperiode? In de online talkshow Nijmeegse Schrijvers Live spreken Marcel Rözer en Marjolein Visser met Jelko Arts over hun boeken en over deze vreemde manier van debuteren. Laurens van de Linde verzorgt een muzikaal intermezzo. De live-uitzending vindt plaats op woensdag 29 april van 19.00 tot 20.00 uur in de Thiemeloods en is te bekijken via Twitch tv.

Georganiseerd door Bibliotheek Gelderland Zuid.

mei
27
wo
Nijmeegse Schrijvers Live
mei 27 @ 20:00 – 21:00

Schrijvers David Steenmeijer en Heidi Koren zijn op woensdag 27 mei te gast bij Nijmeegse Schrijvers Live. Deze online talkshow brengt boeken die tijdens de coronacrisis verschijnen onder de aandacht. De presentatie is in handen van Jelko Arts. Laurens van de Linde verzorgt een muzikaal intermezzo. De live-uitzending vindt plaats van 20.00 tot 21.00 uur en is te bekijken via TwitchTV.

Over de schrijvers
De jonge Nijmegenaar David Steenmeijer debuteerde met ‘Victor’, een roman over de Amsterdamse dancescene. Hoofdpersonage Victor is een student psychologie uit de provincie die gebukt gaat onder een bazige vriendin en een dominante moeder. In Amsterdam leert hij aan de hand van een dj een nieuwe wereld kennen. Victor denkt zijn bestemming te hebben gevonden, maar hoe langer zijn ontdekkingstocht door deze nieuwe wereld duurt, hoe dieper hij afdaalt in de krochten van zijn eigen onderwereld.

Van Heidi Koren verschijnt een nieuwe dichtbundel, getiteld ‘Wie dit leest is gek’. Heidi debuteerde in 2015 met de bundel ‘Gedachten over een mogelijk einde’. In december 2018 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Haar debuutroman ‘Hawaï 2000’ verscheen in oktober 2019. Heidi publiceert regelmatig bij literair tijdschrift Extaze. Ook verschenen haar gedichten in Het Liegend Konijn.

mei
28
do
Online hoorcollege Jos Joosten over ‘Mystiek Lichaam’
mei 28 @ 20:00 – 21:00

Hoogleraar Nederlandse Letterkunde Jos Joosten geeft een online hoorcollege vanuit de Thiemeloods over de beroemde roman ‘Mystiek Lichaam’ van Frans Kellendonk.

Dit openbare college zou eigenlijk in Bibliotheek De Mariënburg plaatsvinden als onderdeel van Letteren in de Stad, een collegereeks van de Bibliotheek Gelderland Zuid en de Master Letterkunde van de Radboud University. Dit kon vanwege de coronacrisis echter niet doorgaan. Jos Joosten geeft zijn hoorcollege nu op 28 mei van 20.00 tot 21.00 uur. Het college is live vanuit de Thiemeloods te volgen via TwitchTV.

Over Mystiek Lichaam
De in Nijmegen geboren en getogen schrijver Frans Kellendonk overleed dertig jaar geleden op 39-jarige leeftijd. ‘Mystiek Lichaam’ verscheen in 1986. Het is Kellendonks laatste en meest succesvolle werk. Het boek is geen gewone roman, maar een ideeënroman: de personages zijn niet naar het leven gemodelleerd, maar ze zijn dragers van verschillende visies. ‘Mystiek Lichaam’ bekritiseert de moderne samenleving, waarin geen heilige verbanden meer bestaan. Rond het boek ontstond grote ophef. De schrijver werd homofobie en antisemitisme verweten. Toch werd de roman ook geprezen en ontving hij de F. Bordewijk-prijs. Inmiddels wordt ‘Mystiek Lichaam’ door velen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse romans.

bibliotheek gelderland zuid