07-11-2014

PROGRAMMA

okt
7
za
Victor Vroomkoning | Boekpresentatie in Thiemeloods Theater
okt 7 @ 14:00 – 17:00

 

Victor Vroomkoning viert zijn 85ste verjaardag en zijn 40 jarig schrijverschap met de uitgave van een boek met poëzie en proza. Voor het eerst is hier poëzie verzameld die hij wijdde aan Nijmegen en wijde omgeving, inclusief het werk dat hij als stadsdichter (2006-2008) schreef. Tegelijk is er een vermoeden van een kleine autobiografie, een terugblik op momenten in zijn leven. Na de gedichten volgt Circuit des Souvenirs, Vroomkonings enige fictie in proza. Het is een liefdesgeschiedenis tegen de achter- grond van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de presentatie in Thiemeloods Theater gaat Daan Cartens, dichter/senior conservator van Het Literatuurmuseum, met Vroomkoning in gesprek over dit ( ook qua vormgeving) bijzondere boek. Muzikant Karel Bosman zal liederen ten beste geven waarin het Nijmeegse doorklinkt en Vroomkoning zal een aantal gedichten uit het nieuwe boek lezen.

Victor Vroomkoning, Dichter en dichter bij Nijmegen (200 blz., H 24,99), uitgegeven door Roelants | Uitgeverij, zal deze middag ter plekke verkrijgbaar zijn, bovendien zal de auteur het boek signeren. Tot 17.00 uur kan men in het Thiemeloods Theater verblijven waar men een drankje en hapje krijgt aangeboden. U bent van harte welkom. De toegang is gratis. Zegt het voort!

Wij stellen het op prijs als u laat weten dat u bij de presentatie aanwezig zult zijn. Mailen kan naar roelants@roelants.nl.

 

Lenkens Wijn | Themaproeverij Valencia
okt 7 @ 16:00 – 18:00

Lenkens Wijn | Themaproeverij Valencia

Proeven, beleven en vooral genieten! Daar gaat het om bij een wijnproeverij van Lenkens Wijn. Gezellig samen met familie, vrienden of collega’s in het Proeflokaal van de Thiemeloods. In ongeveer twee uur tijd wordt je op een informele manier meegenomen op een verrukkelijke ontdekkingstocht, waarbij een plankje met allerlei lekkere hapjes geserveerd wordt.

Geniet bij Lenkens Wijn in Thiemeloods Proeflokaal op 07 oktober van Themaproeverij Valencia! Het aantal plaatsen is beperkt, maar reserveren kan hier!

Billy in Bottendaal – The Rhythm’n’Blues Edition
okt 7 @ 20:00 – 21:30
Billy in BottendaalThe Rhythm’n’Blues Edition 2023 – Kroegenfestival in Bottendaal met de lekkerste Rhythm ’n Blues, Rockabilly en Boogie bands live op het podium. Voor 10 euro koop je bij het eerste café waar je komt een passe partout, waar je de hele avond bij alle deelnemende kroegen mee naar binnen kunt.
Op het programma onder meer:
Thiemeloods Theater | Mary Storm & The Cherry Bombs
De Kluizenaar | Doghouse Sam & his Magnatones (B/NL)
Maxim | 44 Shakedown
Goed Volk | Imelda Mayhem
Eregens | King King Kings
Billy In Bottendaal | Thiemeloods Theater | Mary Storm & The Cherry Bombs | 07 oktober 2023 | 20.00u
okt
8
zo
Otis x Thiemeloods Theater – Crystal Hassell | Wisselgeld (NL)
okt 8 @ 20:00 – 21:00

Mensen zeggen: Laten we een eerlijk gesprek aangaan. Wat ze bedoelen is: Wees assertief, maar niet te. Mensen zeggen: Zeg wat er is. Wat ze bedoelen is: Maar laat het niet over mij gaan of als het dan echt moet dan wel op een enigszins positieve, lieve, niet beschuldigende manier. Mensen zeggen: Ga de dialoog met mij aan. Wat ze bedoelen is: Maar laat mij de held van het gesprek zijn. Laat mij het eerst, laatst en het langst aan het woord. Laat mij denken dat ik het snap en dat ik jou geen pijn doe, laat mij denken dat ik een van de goeden ben, laat mij weten dat ik nog relevant ben. Mensen zeggen: Laten we een eerlijk gesprek aangaan. Dat is belangrijk. Als we de dialoog niet meer aangaan zijn we verloren.

Hoe kun je mensen met privileges wijzen op ongelijkheid in de samenleving, en hen uitnodigen om gezamenlijk de maatschappij inclusiever te maken? Theatermaker Crystal Hassell doet dit met haar voorstellingen, en heeft daarvoor Wisselgeld betaald.

Wisselgeld als in: zij heeft inclusie bespreekbaar moeten maken op de voorwaarden van de ander. Zij heeft letterlijk de taal van de ander geleerd. Ze is weer naar de universiteit gegaan, om woorden en theorieën te leren om te beargumenteren waarom de situaties die zij of mensen uit gemarginaliseerde groepen meemaken niet ‘oke’ zijn. Zij heeft geleerd om dit, middels spel, bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen, op manieren waarbij de dominante groep redelijk comfortabel blijft: door rustig te zijn, vriendelijk en uitnodigend te blijven en met een vleugje humor.

Wat gebeurt er als zij het wisselgeld dat zij heeft betaald heel expliciet maakt? Wat gebeurt er als zij geen of minder wisselgeld betaalt?

Crystal Hassell is een theatermaker en change agent. Het urgente vraagstuk van structurele ongelijkheid is de drijvende kracht achter haar praktijk.

Genre: Storytelling
Locatie: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19u30
Duur: 60 minuten
Taal: Nederlands
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

okt
10
di
Isoleren & Energie Besparen – gratis informatieavond
okt 10 @ 20:00 – 22:15

Gratis informatieavond over Isoleren & Energie besparen:

Warmtepompen In Bestaande Woningen

Op dinsdagavond 10 oktober houdt Jan van de Veerdonk weer een nuttige, gratis informatieavond over isoleren, verduurzamen en energie besparen, in samenwerking met Bottendaal Groen! Deze editie ligt de nadruk op warmtepompen in bestaande woningen, een must voor iedereen die meer wilt weten over warmtepompen.

Jan van de Veerdonk is een man van de praktijk en praat in eenvoudige, begrijpelijke taal. De les van Jan is dat jouw woning en jouw behoefte maatgevend zijn voor de isolatiemaatregelen die je neemt. Als woningeigenaar heb je zélf de regie. Veel kan je zelf doen, zonder dat grote investeringen nodig zijn.

Deze avond heeft iedereen opnieuw de mogelijkheid om kosteloos kennis te nemen van wijze lessen over de werking van een warmtepomp, over hybride cv-ketels en warmtepompen, over pvt-panelen en alle mogelijkheden in oudere huizen. Een avond met professionals en installateurs, met voorbeelden en antwoorden. Natuurlijk in het Thiemeloods Theater! Meld je aan via: kantoor@veerdonkbouw.nl

Aanvang: dinsdag 10 oktober 20.00u

Locatie: Thiemeloods, Leemptstraat 34, 6512 EN, Nijmegen

okt
11
wo
The Wednesday Quiz – Pub Quiz in Thiemeloods
okt 11 @ 21:00 – 23:45

 

The Wednesday Quiz, de wekelijks terugkerend, Engelstalige pub quiz in de Thiemeloods. Van een niveautje pittig, maar zeer vermakelijk! Vijf rondes met vragen in de volgende categorieën:

1. Current Affairs
2. Entertainment
3. Geography/History
4. Picture Round
5. Audio Round

Kom gezellig naar de Thiemeloods en test je kennis onder het genot van een drankje.
Start quiz: elke woensdag om 21.00 uur
Entree: € 3,50 per persoon

okt
14
za
Boys Won’t Be Boys | Wervelende Theaterhappening Met Echte Mensen
okt 14 @ 20:00 – 22:15

BOYS WON’T BE BOYS

WERVELENDE THEATERHAPPENING MET ECHTE MENSEN

BOYS WON’T BE BOYS is een wervelende collage van mensen die zingen, dansen, dichten, grappen, musiceren en vertellen over hun persoonlijke levens. Ze stellen zich kwetsbaar op in hun verhalen rond het thema mannelijkheid. Iedereen heeft dagelijks te maken met verwachtingen die horen bij het hokje waar je in geplaatst bent. Het is daarom opvallend dat nadenken over gender wordt gezien als iets voor gemarginaliseerde groepen. Is het niet voor iedereen fijn om los van stereotypen te leven? ‘We mogen er trots op zijn dat we open zijn, lief of flamboyant’, aldus initiator Rikkert van Huisstede.

Of je nou bouwplaatsmanager of musicalster, hetero of homo, jonge vader of dragqueen, non-binair, transgender of intersekse bent, niemand past precies in de krappe hokjes ‘man’ of ‘vrouw’. De spelers van Boys Won’t Be Boys weten inmiddels hoe bevrijdend het is om je open te stellen. Door al die verschillende verhalen doorbreken we vooroordelen en komen we dichter bij elkaar.

EDUCATIE
Bij de voorstelling biedt Boys Won’t Be Boys ook een op maat gemaakt educatie programma, met inleidingen en nagesprekken rondom de voorstelling en workshops voor op scholen. Sinds 2012 zijn lessen om op respectvolle wijze aandacht te besteden aan LHBTQ+-acceptatie onderdeel geworden van het lesprogramma. De voorstelling en het educatieve programma zijn voor alle leerlingen relevant en herkenbaar. Het project sluit goed aan bij de vakken CKV, maatschappijleer, filosofie en mentoruren. Boys Won’t Be Boys gaat graag in gesprek om de wensen en mogelijkheden te onderzoeken. Voor informatie: neem contact op met Tamar Lagas via educatie@boyswontbeboys.nl.
okt
15
zo
Otis x Thiemeloods Theater – Raphael Rodan | Me and Mr. Jansen (EN) (RESCHEDULED / VERPLAATST)
okt 15 @ 20:00 – 21:00

( R E S C HE D U L E D / V E R P L A A T S T )

IN VIEW OF THE CURRENT DEVASTATING DEVELOPMENTS IN RAPHAEL’S NATIVE COUNTRY ISRAEL, WE’VE DECIDED TO RESCHEDULE THIS PERFORMANCE. MORE INFORMATION WILL FOLLOW.

It all started when the storyteller stumbled upon a black and white picture of a razzia in 1943. In the image, he recognized his current home in the centre of Amsterdam. An older couple was being pulled out of the building by men in white coats, officers of the SS. What must a storyteller do when faced with such a story? He peels the layers off the past, waking up sleeping ghosts, like the Dutch barber who used to live on the ground floor, Mr. Jansen. Inquiring him about forgotten secrets, distant memories of buried sins.

Me and Mr. Jansen is an engaging solo storytelling show that invites the audience to venture beyond concepts such as “right” and “wrong”. Who plays innocent, and who wears the traitor’s costume? Can we even choose which roles we play or are we nothing but figures trapped in the wheel of history, endlessly repeating our parts?

Raphael Rodan (1980, Jerusalem, Israel) Raphael is an award-winning theatre maker and storyteller. Since moving to Amsterdam, he has created a few hit storytelling shows like: the winner of Amsterdam fringe 2017 My Father Held a Gun, about the nature of war. His work has received international recognition, playing in theatres and festivals all over Europe. Apart from writing and performing, Raphael also teaches storytelling, In 2014, together with Farnoosh Farnia and Sahand Sahebdivani, he created The Mezrab Storytelling School. Since 2018 he has been working as the Artistic Director of the Amsterdam Storytelling Festival together with Sahebdivani. The vision of the festival is to link the ancient art of storytelling with today’s most burning questions.

Titus Tiel Groenestege (1959, Angerlo, The Netherlands) Titus’ career as an actor and director stretches over 4 decades. Among the many awards and highlights of his work, one might mention False Waltz, which he created together with Ria Marks. False Waltz is a trilogy depicting the life of a couple through the three stages of their life: love, marriage, and old age. This highly acclaimed and successful production was played all over the world and was made into a movie, nominated for an Emmy Award in 2007. Although still active as an actor, Titus Tiel Groenestege has lately been mainly known as a director. Drawing from the diversity of his own acting experiences, his field of work covers theatre, cabaret, slapstick, music theatre, bands, classical orchestras, dance and movement theatre.

Credits:

Performed by: Raphael Rodan
Written by: Raphael Rodan and Titus Tiel Groenestege
Directed by: Titus Tiel Groenestege
Writing advice: Sahand Sahebdivani
Production: Storytelling Centre
Photographer: Alborz Sahebdivani

(RESCEDULED / VERPLAATST)

Genre: Storytelling
Location: Thiemeloods Theater
Start: 20:00
Horeca open: 19:30h
Duration: 55 minutes
Language: English
Tickets VVK: Regulier €15,00 + admin / CJP-Student €10,00 + admin
Tickets ADD: €17,50

Onder de 30 en nog geen CJP? Koop ’m dan nu voor € 17,50 per jaar en maak meteen gebruik van de korting. Naar CJP website

okt
18
wo
The Wednesday Quiz – Pub Quiz in Thiemeloods
okt 18 @ 21:00 – 23:45

 

The Wednesday Quiz, de wekelijks terugkerend, Engelstalige pub quiz in de Thiemeloods. Van een niveautje pittig, maar zeer vermakelijk! Vijf rondes met vragen in de volgende categorieën:

1. Current Affairs
2. Entertainment
3. Geography/History
4. Picture Round
5. Audio Round

Kom gezellig naar de Thiemeloods en test je kennis onder het genot van een drankje.
Start quiz: elke woensdag om 21.00 uur
Entree: € 3,50 per persoon

okt
22
zo
Tangelder Presenteert in Thiemeloods Theater | Ordinary Elephant
okt 22 @ 15:00 – 16:45

Ordinary Elephant schrijft pakkende liedjes op het snijpunt van country, bluegrass en folk. Het duo bestaande uit echtpaar Peter & Crystal Damore laat zich inspireren door artiesten als Gillian Welch, Guy Clark en David Rawlings. Hun prachtige samenzang in combinatie met rustige instrumentatie van voornamelijk banjo, mandoline en gitaar geeft een harmonische en verrassende uitkomst: intense en gelaagde nummers die toch makkelijk luisteren. Niet voor niks werd het duo ‘Artist Of The Year’ op de International Folk Music Awards en mogen ze Mary Gauthier tot hun grootste fans rekenen. Met hun laatste album Honest (2019), dat internationaal gezien werd als een van de beste americana albums van het jaar, vestigde het duo zich definitief in de internationale americana wereld. Luister hier bijvoorbeeld het prijsnummer ‘Harriet’ en je snapt waarom.

Ordinary Elephant | Zondag 22 oktober 2023 |15:00 uur | Thiemeloods Theater | Leemptstraat 34 Nijmegen | € 15,-